Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Cum poți avea acces la documentele din Arhiva națională a Moldovei (VIDEO)

2 feb. 2020,, 16:00   Societate
23538 2

Moldovenii revin la origini. În ultimii ani, interesul populației pentru înaintași și pentru ceea ce numim reconstituirea arborelui geneaologic, este tot mai mare.

Cum pot fi accesate actele, care e procedura și ce facilități pune la dispoziție Arhiva Națională a Moldovei a relatat într-un interviu pentru Noi.md șeful Direcției generale arhivă a instituției, Veceaslav Lupan.

În 2018 a fost finalizată o primă etapă a procesului de digitalizare a documentelor din arhivă, astfel că orice cetățean interesat poate merge în sala de studiu a Arhivei Naționale și căuta informația în format electronic. Deocamdată, actele pot fi accesate doar la sediul Arhivei, întrucît legislația națională conține prevederi ce nu permit stocarea datelor pe o platofrmă deschisă publicul larg.

Sala dispune de șapte computere unde poate fi găsită informația de pe actele originale de arhivă - pe suport electronic. Accesul la aceste servicii de cercetare este gratuit. Se eliberează contra plată doar copia sau fotocopia documentului, precum și alte tipuri de certificate oficiale al instituției.

„În ultimii10-15 ani putem spune că avem o "revoluție genealogică", foarte multă lume se interesează de strămoși, de unde provin și avem solicitanți care vin să-și perfecteze arborele genealogic. Orice persoană care se intersectează de istoria strămoşilor şi îşi doreşte să-şi afle rădăcinile vine şi scrie o cerere şi are acces liber în sala de studiu. În caz că persoana îşi doreşte o copie de extras metrical plăteşte o anumită sumă.


Avem documente pînă în 1918, sînt vreo trei generații în urmă la nivel de bunici, străbunici, în dependență de vîrsta solicitantului”, ne-a relatat Veaceslav Lupan.

Pînă în prezent au fost digitalizate peste 5000 de unități de dosare, fiind vorba de înscrisuri bisericești ce țin de înregistrarea nașterilor, căsătoriilor și deceselor. Sistemul este ușor de folosit, textele mansuscriselor pot fi mărite pînă dimensiuni mari, astfel încît să fie lizibile, a relatat funcționarul.

În ceea ce privește taxele pentru eliberarea anumitor documente sau prestarea de servicii de către Arhiva Națională, acestea pot fi consultate aici. Conform legii, sînt scutite de plăți următoarele categorii de beneficiari: victimele represiunilor politice, veteranii războiului de pe Nistru, participanţii la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl.

Menționăm că Arhiva Națională deține în prezent peste de un million de unități documente pe suport hîrtie. Autoritățile spun că procesul de digitalizare a actelor de arhivă va continua, iar pe viitor este luată în calcul și opțiunea stocării acestor date pe o platformă online accesibilă publicului larg.

O altă platformă pe care sînt stocate documente din arhiva Moldovei este familysearch.org, lansat încă în 2017. Docmentele datează din perioada anilor 1811 – 1936.

Deși, se presupune că documentele stocate aici sînt autentice, acest site nu aparține Arhivei Naționale și nu este gestionat de autoritățile R.Moldova, după cum ne-a comunicat Veaceslav Lupan.

5
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?