Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Cum pot fi păstrate mozaicurile din Chișinău, patrimoniu cultural al capitalei

14 iun. 2018,, 15:32   Societate
3045 0

Mozaicurile din municipiul Chișinău, care sînt patrimoniu cultural al capitalei, pot fi păstrate inclusiv dacă le vom plasa cu grijă în mediul arhitectural nou-creat.

Acest fapt a fost menționat pentru Noi.md de către pictorul grafician, fostul viceministru al culturii Alexei Colîbneac.

„Poate că ar trebui creată o comisie independentă de experți, care ar analiza în totalitate toate operele ce țin de acest domeniu și le-ar aprecia: asta trebuie păstrată cu orice preț, asta – ar fi de dorit etc.”, a remarcat el.

Arhitectul Serghei Garconița consideră că orașul Chișinău are mare nevoie de toate mozaicurile, chiar dacă comportă în sine trăsături ale socialismului:


„Este istoria noastră. Ele au fost create de artiști care au depus muncă, talent. Mai ales că este un lucru pe care azi nu-l mai face nimeni. Cum să-l distrugi?!”

El consideră că în aceste cazuri este foarte importantă opinia publică.

„Locuitorii orașului trebuie ei înșiși să abordeze aceste probleme, doar în acest caz putem schimba ceva în privința păstrării nu numai a mozaicurilor, dar în general a monumentelor de istorie și cultură. Poate ar trebui creată o organizație obștească care ar monitoriza situația, ar bate alarma și ar chema funcționarii, consilierii municipali, proprietarii de clădiri la acțiuni pozitive”, a spus Garconița.

La rîndul său, directorul general al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, a amintit că o parte dintre mozaicurile stradale deja a fost incluse în registru, în cel național sau în cel local.

„În ce le privește pe celelalte, putem examina posibilitatea de a le include în registrul local. Dar deja în planul pentru anul 2019. Cred că pentru reabilitarea mozaicurilor vor fi necesari 3-6 milioane de lei. Și se va putea iniția un astfel de proiect-pilot. E real să restabilim cca 5 asemenea panouri anual. Poate chiar să le includem în proiectul «Chișinăul de seară – orașul luminilor». Este un proiect care prevede o iluminare de seară specială a unor clădiri din capitală, cu precădere – monumente de arhitectură. Dacă o iluminare de seară vor avea și cele mai interesante mozaicuri, va fi încă un plus”, a opinat Ștefăniță.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?