X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3989

Cum pot fi folosite realizările IT în prevenirea diferitor boli

25 iul. 2022,, 19:00   Societate
2377 0

Realizările IT pot fi folosite în mod activ pentru prevenirea bolilor, pentru a ajuta oamenii să identifice bolile în stadiile inițiale și să ia măsurile necesare de tratament.

Despre aceasta a declarat președintele Asociației Companiilor IT din Moldova, Veaceslav Cunev, vorbind în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune cu Elena Levițkaia-Pahomova" de la postul de televiziune NTV-Moldova, relatează Noi.md.

El a menționat că în sistemul noastru medical există probleme uriașe cu cadrele.

"Dar ce înseamnă medicina? Medicina tratează pe cei care au venit deja și sînt deja bolnavi. Iar IT permite prevenirea unor boli în stadii foarte timpurii. De exemplu, cineva are smartwatch sau alte gadgeturi care controlează diverși parametri. Apple intenționează să lanseze un gadget care va controla pînă la 50 de parametri. De exemplu, mersul, cuvintele pe care le spuneți. Pentru că, după cum pronunțați cuvintele, puteți înțelege dacă aveți probleme cu Alzheimer sau alte boli, adică să identificați primele semne ale boli. Prin aerul pe care îl expirați, puteți afla problemele din tractul gastro-intestinal și ce înseamnă aceasta. Relativ vorbind, vă treziți dimineața și, în baza acestor date colectate, dispozitivul vă recomandă să mergeți la un anumit specialist sau să întreprindeți anumite acțiuni. De obicei, acest lucru necesită întotdeauna intervenții foarte minime. Să administrezi o anumită pastilă, să schimbi ceva în viața de zi cu zi. Atît. Nu trebuie să ajungeți la medic", a spus președintele Asociației Companiilor IT din Moldova.

El a atras atenția asupra faptului că la noi cea mai mare rată a mortalității este din cauza bolilor cardiovasculare, oncologice, diabetice și așa mai departe.


"Toată problema constă în faptul că toate aceste boli au mai multe etape. Noi nu observăm prima etapă, inițială, cînd toate acestea pot fi rezolvate cu ușurință. Trăim, ne simțim bine. Deci, numai IT, într-un astfel de regim de monitorizare, vă poate permite să identificați aceste boli la etapele inițiale și, în consecință, să vă ofere o soluție și atît. Drept urmare, aveți nevoie de mult mai puțini medici decît în situația actuală, cînd oamenii vin abia atunci cînd problemele de sănătate sînt grave", a subliniat Veaceslav Cunev.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?