X 
Cutremure stiri: 504

Cum poate fi verificată valabilitatea certificatul COVID-19

24 ian. 2022,, 15:15   Societate
5746 1

În contextul deciziei CNESP privind permiterea accesului clienților în spațiile comerciale, de deservire și agrement doar cu prezentarea certificatului COVID, din 22 ianuarie 2022, autoritățile țin să menționeze că verificarea certificatelor COVID poate fi efectuată, accesînd pagina https://certificate-covid.gov.md/, rubrica „Verifică certificat”, informează Noi.md

Totodată, Guvernul vine cu un apel către agenții economici să asigure respectarea acestei prevederi, prin utilizarea mecanismului existent, care este funcțional din luna octombrie 2021.

Platforma permite verificarea și validarea certificatelor digitale UE privind COVID, generate atît în Republica Moldova, cît și în celelalte state interconectate la sistemul informatic european. Pentru a echivala certificatul COVID, eliberat de sistemul electronic național cu cel emis în țările Uniunii Europene, autoritățile Republicii Moldova au ajustat structura codului QR conform standardelor UE. Astfel, toți deținătorii certificatelor COVID emise de sistemul național pînă la data de 16 noiembrie 2021, trebuie să descarce documentul în mod repetat de pe pagina https://certificate-covid.gov.md/ pentru a obține varianta omologată și acceptată de autoritățile UE, inclusiv ale Republicii Moldova.

Pentru verificarea certificatelor nou descărcate, accesați https://certificate-covid.gov.md secțiunea „Verifică certificat” sau oricare aplicație interconectată cu gateway-ul european. Aplicațiile poate fi descărcate gratuit din magazinul de aplicații Google Play sau App Store, pe un telefon mobil sau o tabletă.

Certificatul COVID-19 cuprinde trei tipuri distincte de certificate: certificatul de vaccinare, certificatul de testare și certificatul de recuperare.

Reamintim că vaccinarea anti-COVID-19 în Republica Moldova este una benevolă, potrivit ultimelor informații cetățenii nu se grăbesc să se imunizeze din diferite motive, printre care frica de vaccin. De menționat că unele studii denotă că cu cît rata de vaccinare este mai mare, cu atît sînt mai multe cazuri de infecție, ceea ce rezultă din analiza datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind incidența noului tip de coronavirus în țările europene. Mai multe detalii aici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав