X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Cum poate fi anulată datoria colosală pentru gazul rusesc

25 dec. 2020,, 13:45   Societate
10025 0

Președintele Consiliului de administrație al holdingului energetic rus Inter RAO, Boris Kovalciuc, a făcut un cadou de lux președintelui Moldovei, Maia Sandu.

Inaugurarea președintelui Moldovei a avut loc pe 24 decembrie. Iar în noiembrie, la scurt timp după alegerile prezidențiale, Maia Sandu a declarat că Moldova nu intenționează să plătească pentru gazul rusesc livrat în Transnistria, și nu recunoaște datoria care s-a adunat pe parcursul anilor și care a depășit suma de 7 miliarde de dolari, scrie novayagazeta.ru

Kovalciuc, probabil, a devenit involuntar aliatul lui Sandu, povestind public în cadrul ședinței de judecată în dosarul ex-angajatei Inter-RAO, Karina Țurcan, despre problemele grave ale holdingului din Transnistria.

Pe teritoriul regiunii transnistrene se află Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, care aparține companiei „Inter RAO”, care poate funcționa atît pe bază de gaz, cît și pe bază de cărbune. Dar funcționează pe gazele care provin din Rusia. Paradox: întreprinderea rusă cumpără gaze nu direct de la Gazpromul rusesc, ci de la Srl "Tiraspoltransgaz-Transnistria".

Cum așa?


Gazul rusesc este pompat prin Ucraina, intră în Transnistria, merge mai departe în partea dreaptă a Nistrului. Desigur, de acolo nimeni nu întoarce gazul în Transnistria, Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, ca toți consumatorii transnistreni, alege gazul deja pe calea pompării. Dar, conform documentelor, drumul gazului este mult mai complicat. "Gazprom" furnizează combustibil SA "Moldovagaz". Aceasta este "fiica" Gazprom, în care monopolistul rus de gaze deține 50% plus 1 din acțiuni, 35,33% le controlează Guvernul Moldovei (în persoana Agenției Proprietății Publice), 13,44% — Transnistria (în persoana Comitetului de administrare a patrimoniului). În același timp, în 2005, Transnistria și-a transferat pachetul de acțiuni sub administrația de încredere a "Gazprom".

Anume SA "Moldovagaz" livrează gaze în Transnistria. Este vorba despre 1 miliard 990 de milioane de metri cubi de gaz doar în 2020, dintre care mai mult de jumătate îl alege Centrala termoelectrică de la Cuciurgan.

În perioada în care Transnistria era condusă de Evgheni Șevciuk (pînă în 2016), Centrala termoelectrică de la Cuciurgan a început să calculeze posibilitatea transferului stației de la gaz la cărbune, deoarece autoritățile transnistrene au decis să majoreze costul gazelor livrate. Inter RAO a calculat și a înțeles că majorarea prețurilor la gaze va duce la creșterea prețului la electricitate, iar Moldova, ca și România, va prefera să cumpere energie electrică nu de la producătorul rus, ci de la concurenții ucraineni.

Evgheni Șevciuk a fost corectat atunci, Transnistria nu a început să majoreze costul gazelor, iar Centrala termoelectrică de la Cuciurgan nu a trecut la funcționarea pe cărbune.

Vorbind în instanță, șeful Inter RAO, Boris Kovalciuc, a vorbit despre faptul că cel mai mare consumator de gaze din Transnistria, Centrala termoelectrică de la Cuciurgan achita și achită corespunzător pentru gaz. Dar cum s-a format datoria?

SA " Moldovagaz "nu are relații contractuale cu SRL "Tiraspoltransgaz-Transnistria", înregistrată la Tiraspol. Potrivit documentelor, fiica "Gazprom" din Chișinău furnizează gaze către o altă întreprindere de la Tiraspol-compania SRL "Tiraspoltransgaz", care este înregistrată și la Chișinău, pentru că este o fiică de 100% a SA"Moldovagaz". Și deja SRL "Tiraspoltransgaz" are un contract cu SRL "Tiraspoltransgaz-Transnistria". Și iată acest SRL "Tiraspoltransgaz-Transnistria" nu achită SRL "Tiraspoltransgaz" pentru gazul primit.

Ceea ce este important e că ambele întreprinderi sînt conduse de același manager-Leonid Stankov, care, apropo, în raportul "Gazprom" este indicat pe lista persoanelor afiliate sub numărul 710. Mai mult, în lista persoanelor afiliate ale "Gazprom" sînt incluși și toți directorii filialelor "Tiraspoltransgaz-Transnistria" SRL. Adevărul că ei toți sînt indicați ca angajați ai SRL "Tiraspoltransgaz".

Toate acestea vorbesc cel puțin despre faptul că "Gazprom" cunoaște despre existența SRL "Tiraspoltransgaz-Transnistria", care colectează corect bani de la consumatorii transnistreni, dar nici nu se gîndește să achite "dublurei" înregistrate la Chișinău.

Desigur, despre faptul că Transnistria este o"gaură neagră", în care dispar miliarde, știa toată lumea și înainte.

Actualul șef al Transnistriei Vadim Krasnoselski încă în 2016 l-a acuzat pe predecesorul său, Evgheni Șevciuk, de furtul "banilor pentru gazele din Rusia", care "au fost duși în offshoruri, dar, de fapt, sînt furați și se află pe conturile personale ale unor personalități dubioase".

Întrebarea unde au dispărut acești bani ar putea interesa și de organele de drept rusești, nu doar Procuratura Moldovei, care la 29 octombrie a intentat un dosar penal și intenționează să afle soarta celor 7 miliarde de dolari. Pînă la dezvăluirile lui Kovalciuc la Chișinău toată lumea credea că în Transnistria pentru gazul rusesc nu se achita deloc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?