COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 828 466  INFECTAȚI  316 529(+1115)   TRATAȚI 296 577     DECESE 7241 (+35)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2947
Puterea stiri: 6730

Cum percep copiii și adolescenții în Moldova situația cu coronavirusul?

16 mai. 2020,, 16:00   Societate
3847 0

Trăim într-o vreme uimitore în care lumea noastră familiară se schimbă brusc în legătură cu pandemia coronavirusului ,și nu toți din noi au timp să evalueze și să înțeleagă amploarea și esența schimbărilor care au loc și impactul lor asupra viitorului întregii planete și a locuitorilor săi.

Cuvîntul "coronavirus", care pînă la începutul anului 2020 nu a fost atît de bine cunoscut publicului larg, despre el am auzit în ianuarie și care, evident, poate deveni cuvîntul acestei jumătăți şi întregului an 2020. Lexicografii dicționarului Oxford au inclus deja noi neologisme asociate cu coronavirusul COVID-19. În dicționarul englez au apărut cuvinte, într-un fel sau altul legate de pandemie. Printre acestea se numără - WFH (abrevierea de la work from home - lucru de acasă), social distancing (distanțarea socială), "autoizolare" (auto-isolation) și, COVID-19 în sine.

Și acesta a fost un fenomen foarte rar pentru lexicografii să observe o creștere exponențială a utilizării unui singur cuvînt într-o perioadă foarte scurtă de timp și cum cuvîntul domină în mod covîrșitor discursul global.

Pe tema coronavirusului nu a vorbit, probabil, doar leneșul. Aproape fiecare locuitor al planetei, într-un fel sau altul, a perceput-o în felul său. Acest cuvînt este direct sau indirect atins de fiecare dintre noi. Cu subiectul aceata, încep toate știrile, şi acest subiect domină conștiința publică. Dar, după cum se știe, prin gura copilului se spune adevărul, și este foarte interesant de ştiut cum situația actuală percep și comentează copiii noștri, tineretul - viitorul țării noastre, ce perspective au văzut acum, inclusiv prin prisma de dezvoltare a învățămîntului la distanță, de schimbare relațiilor în societate.

Răspunsul la această întrebare serioasă a fost decis să primească profesorii școlilor moldovenești care desfășoară activități cu elevii online. Ei au efectuat un fel de sondaj printre elevii de liceu în cadrul disciplinei "educația civică", oferindu-le sarcina de a comenta subiectul "Atenție: coronavirus!».


Copiii au abordat îndeplinirea acestei sarcinii foarte serios și creativ. Mai jos prezentăm una dintre opiniile expuse la acest subiect de către o elevă a unui liceu din Chișinău, pe nume Arina.

"Din cauza coronavirusului au avut de suferit multe întreprinderi, producții industriale și starea economică a multor state, inclusiv a noastră. Criza a atins fiecare persoană, a fost declarată carantina necesară pentru a preveni infecția cu virusul.

Majoritatea instituțiilor și întreprinderilor au fost închise, interzicînd munca, astfel încît oamenii au rămas fără muncă. Multe companii au găsit soluția şi au trecut la muncă de acasă, la fel ca și elevii de școli au trecut la învățămînt la domiciliu.

Și școlile și grădinițele au fost închise. Profesorii au găsit o soluție în învățămîntul la domiciliu, dar nu toți profesorii de la noi din țară sunt instruiți cum să predea în acest mod lecțiile. În Rusia demult există învățămînt la domiciliu. Învățămîntul la domiciliu cred că este un format foarte util, dar trebuie perfecționat pentru confortul profesorilor, elevilor și părinților lor.

Timpul este foarte înfricoșător acum. Italia a suferit cel mai mult, deoarece majoritatea populației sale sunt bătrîni care se află în zona de risc. La noi în țară au revenit moldovenii noștri din Italia, Franța etc. Ei au revenit şi aşteaptă să treacă pandemia, dar nu pot ghici că sunt purtătorii virusului și că se pun în pericol și ei şi cei dragi.

Pandemia persistă nu numai în viața reală, ci și în rețelele sociale. Acest subiect a fost foarte umflat nu numai de mass-media, ci și de panica oamenilor. Există o mulțime de informații false în jurul valorilor care provoacă panică.

Virusul de mult sa răspîndit prin lume. Riscul de a se îmbolnăvi, deși este mare, nu trebuie să panicăm. Cei cărora le este foarte greu acum sunt medici, vînzători din magazine, farmacii, poliția și oamenii bolnavi, pentru viața cărora se luptă ei și medicii. Acum, mai mult ca niciodată, va cîștiga binele, umanitatea și sprijinul, care le va da puterea de a nu renunța și de a salva cetățenii noștri. Doctorii nu văd pe cei dragi de săptămîni întregi, nu se odihnesc, cred că eu și cu toții trebuie să le acordăm un omagiu, pentru că sunt eroi!

Nimeni nu trebuie să intre în panică, ci doar să aibă încredere în sursele oficiale și mijloacele dovedite de informare, să monitorizeze igiena și să păstreze distanța. Totul se va termina, dar lumea nu va mai fi la fel!

Portalul Noi.md își îndeamnă cititorii să trimită în redacție (adresa de e-mail - editor@noi.md) povestiri despre cum răspund copii la subiectul coronarivusului, de a împărtăși povestioare a acestora interesante, opinii, cazuri, inclusiv legate de învățămîntul la distanță, în perioada de carantină și de autoizolare.

De asemenea, informațiile pot fi partajate în comentariile la acest articol sau pe pagina Noi.md în rețelele sociale.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Demiterea și arestarea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, au provocat reacții contradictorii în rîndul societății. Cum credeți că vor evolua evenimentele?
🔽🔽