AJUTOR PENTRU REFUGIAȚI   STATISTICA:   Au intrat 471 287  Au ieșit 387 046   Au rămas 84 241     Mai multe detalii
Cazul Dodon stiri: 42
Cazul Șor stiri: 403
Criza energetică stiri: 742

Cum ne protejăm de frig. Recomandările specialiștilor

11 ian. 15:55   Societate
2440

Zilele geroase ne pot afecta sănătatea. Este avertizarea medicilor, care spun că, odată cu scăderea temperaturii, organismul nostru devine mai vulnerabil și necesită o atenție sporită. Avem nevoie, în primul rînd, de o alimentație sănătoasă, cu multe proteine.

Carnea şi slănina nu trebuie să lipsească de la micul dejun, în zilele geroase. Nutriţioniştii afirmă că, datorită acestor alimente, organismul rezistă, mai mult timp, la temperaturi negative, transmite Noi.md cu referire la publika.md.

În acelaşi timp, hainele largi şi încălțămintea comodă păstrează căldura corpului chiar şi în condiţii de iarnă extreme.

Terciul din ovăz nu mai este potrivit în dimineţile geroase. Nutriţioniştii ne recomandă să-l înlocuim cu alimente bogate în proteine.

Și slănina este recomandată pe timp de ger.


Nutriţioniştii ne recomandă să mîncăm cîte trei-patru felii de slănină înainte de a ieşi afară. Acest aliment fortifică imunitatea datorită conţinutului bogat de vitamine A, D şi E. Şi oferă organismului sursa necesară de energie pentru a rezista la temperaturi joase.

Răcirea organismului poate fi prevenită şi prin consumul de ceai fierbinte.

Potrivit medicilor, degetele, obrajii şi urechile sunt cele mai afectate pe timp de ger. Aceste porţiuni ale corpului pot îngheţa chiar şi la o temperatură de 0 grade Celsius, dacă umiditatea este înaltă.

Pentru protecţia feței sunt recomandate cremele hidratante, bogate în vitamina A şi E. Aceste produse mențin tonusul pielii și contribuie la regenerarea țesuturilor.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunţă că, în următoarele zile, temperatura medie a aerului va scădea cu pînă la 8 grade Celsius. Cel mai frig va fi miercuri şi joi. Ziua se aşteaptă între -2 şi -6 grade.

Nopţile vor fi geroase şi sunt anunţate minime de pînă la -14 grade. În următoarea perioadă, cerul va fi variabil în centrul şi sudul ţării, iar la nord sunt prognozate ninsori slabe.

Meteorologii au emis Cod Galben de intensificări ale vîntului, care va bate în rafale de pînă la 70 km pe oră. Avertizarea este valabilă marţi şi miercuri. În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează oamenii să respecte regulile antiincendiare atunci cînd utilizează surse de încălzire: să stingă focul în sobe în timpul nopții şi să aerisească încăperile.

Totodată, pe lacurile şi rîurile din ţară se va forma un strat subţire de gheaţă, iar IGSU informează cetăţenii să nu se aventureze să calce pe aceste suprafeţe.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Scumpirea carburanților vă poate motiva să renunțați la mașină?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав