Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Cum își motivează CSJ decizia în cazul Gamrețchi (DOC)

28 feb. 2018,, 12:00   Societate
4391 0

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) susține că traficul de influență săvîrșit de fostul șef al Direcției generale transport public și căi de comunicație (DGTPCC) Igor Gamrețchi nu are nicio legătură cu funcția pe care a deținut-o la Primăria Chișinău și se referă doar la relația acestuia cu Dorin Chirtoacă, care îi este fost coleg de clasă și persoană apropiată.

Anume astfel își explică judecătorii CSJ decizia din 30 ianuarie curent de a nu-l pedepsi pe Gamrețchi prin privarea dreptului de a ocupa funcții publice pe o perioadă de trei ani, așa cum au stabilit instanța de fond și cea de apel, scrie într-un articol Ziarul de Gardă.

„Nu a fost clar stabilit de care împrejurări specifice ale funcţiei publice deţinute s-a folosit inculpatul la săvîrşirea infracţiunii imputate, în contextul în care în fapta constatată s-a făcut referire la faptul că inculpatul Gamreţchi I. a fost coleg de clasă cu persoana în privinţa căreia a fost disjunsă cauza penală şi cu care era în relaţii apropiate, şi asupra căreia urma să exercite traficul de influenţă, ceea ce denotă că nu era necesar anume deţinerea unei anumite funcţii publice pentru ca inculpatul să aibă posibilitatea de a comite infracţiunea imputată”, motivează judecătorii instanței supreme Nicolae Gordilă, Elena Covalenco, Iurie Diaconu, Liliana Catan și Ion Guzun decizia de a-l pedepsi pe Igor Gamrețchi doar cu doi ani de închisoare cu suspendare pentru trucarea licitației privind amenajarea parcărilor cu plată în Chișinău.

Judecătorii instanței supreme au apreciat drept nefondată pedeapsa complementară de a-l priva pe Igor Gamrețchi de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de trei ani, menționînd că „s-a comis o eroare în această parte” și că hotărîrile instanțelor ierarhic inferioare sînt „insuficient motivate” la acest capitol.

În decizia motivată scrie că „acţiunile inculpatului Gamreţchi I. au fost încadrate în baza art. 326 alin. (3) lit. a) Cod penal, în cele din urmă fiind justificat condamnat pentru săvîrşirea infracţiunii de trafic de influenţă, cu primirea de bunuri sau avantaje în proporţii deosebit de mari (9.100 de euro)”, dar că instanța supremă a refuzat să-l pedepsească cu amendă, deoarece cazul a generat un „interes de rezonanță în societate”.


„În altă ordine de idei, Colegiul penal consideră nefondată solicitarea inculpatului de a-i fi stabilită pedeapsă sub formă de amendă, ţinînd cont de faptul că infracţiunea comisă de către acesta a trezit un interes de rezonanţă în societate, ce a avut un impact negativ asupra reputaţiei instituţiei publice Primăria mun. Chişinău şi a cadrelor ce activează în această instituţie, respectiv aplicarea pedepsei sub formă de amendă, precum a fost solicitat de inculpat, ar fi neproporţională în coraport cu acţiunile prejudiciabile săvîrşite de către ultimul şi nu va fi atins scopul de restabilire a echităţii sociale şi prevenirea săvîrşirii de noi infracţiuni din partea altor persoane”, pun punct judecătorii CSJ în dosarul pe numele fostului șef de la Primărie.

Reținerile sonore din primăvara anului 2017 în dosarul trucării licitației publice pentru amenajarea parcărilor cu plată în capitală nu au o finalitate la zece luni de la începutul scandalului. Nicio persoană vizată în dosar nu se află după gratii sau în arest. Unica sentință de condamnare în dosarul respectiv este cea în privința lui Igor Gamrețki, care a recunoscut că a participat la trucarea licitației și a devenit beneficiarul a 26% din capitalul social al firmei desemnate cîștigătoare. Dosarul acestuia a fost judecat în procedură simplificată după ce fostul șef de direcție de la Primărie a recunoscut toate acuzațiile și probele aduse de procurori.

Pe 16 februarie, Dorin Chirtoacă a renunțat la fotoliul de primar. Cererea de demisie urmează a fi avizată de Comisia Electorală Centrală. Dosarul penal pe numele acestuia se află pe masa judecătorilor din iulie 2017, pînă la acest moment însă nu are vreo finalitate în instanța de fond.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?