Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Cum intenționează să-și apere funcția Constantin Haret

16 sep. 2022,, 18:10   Societate
2797 0

Directorul Teatrului rus de stat ”A.P. Cehov”, Constantin Haret, care a fost înștiințat de Ministerul Culturii cu privire la încetarea relațiilor de muncă pe 28 septembrie, a declarat că demiterea sa este ilegală și va lupta pentru posibilitatea de a finaliza mandatul de trei ani care i se cuvine conform contractului.

Vorbind la postul de radio Sputnik Moldova, Constantin Haret a spus că a contestat în instanță decizia ministerului de profil cu privire la mustrarea sa strictă, iar colectivul teatrului urmează să organizeze proteste pe 25 și 26 septembrie. În prima zi, acțiunea de protest va avea loc în fața teatrului, iar în a doua zi - la Ministerul Culturii.

"Voi contesta în orice caz demiterea mea. Cred că o persoană trebuie înlăturată din funcție nu pentru că lucrează de mult timp, ci în funcție de rezultate. Adică, dacă are rezultate negative, atunci trebuie demis. Cu siguranță nu voi participa la noul concurs, deoarece cred că prin lege ar trebui să finalizez acești trei ani. Mai departe - Dumnezeu știe ce se va întîmpla", a remarcat Constantin Haret.

El a atras atenția asupra faptului că, în 2020, cînd a fost numit din nou director al Teatrului rus de Stat A. P. Cehov și cu el a fost semnat un contract pe o perioadă de 5 ani, în Legea cu privire la teatre, circuri și organizații concertistice, articolul 19 al capitolului IV, paragraful h) prevedea că Ministerul Culturii desemnează în funcția de director prin concurs sau fără, pe un termen de 5 ani, în bază de acord individual de muncă (contract)

"Adică am fost numit fără concurs. Și apoi, în 2021, legea a fost modificată. Au spus că tot din cauza că au vrut să mă înlăture. Dar poate că greșesc. Și acum legea sună în așa mod, că Ministerul Culturii numește în funcție numai pe baza rezultatelor concursului pe un termen de cinci ani prin încheierea unui contract individual de muncă (contract). Adică, atunci cînd au încheiat un contract cu mine, era în vigoare o cu totul altă lege. Iar legea, din cîte știm, nu are efect retroactiv. Prin urmare, în 2020, cînd am fost numit fără concurs, acest lucru s-a făcut legitim", a subliniat Constantin Haret.

Menționăm faptul că personalul Teatrului rus de stat ”Anton P. Cehov” a anunțat că va organiza acțiuni de protest la Chișinău pe 25 și 26 septembrie, în legătură cu decizia Ministerului Culturii de a rezilia contractul cu directorul teatrului Constantin Haret și de a anunța un concurs pentru funcția de director.


{{637644}În special, primul protest va avea loc duminică, 25 septembrie, între orele 14:00 și 17:00 la Teatrul Cehov, iar al doilea - luni, 26 septembrie, între orele 14:00 și 16:00 în fața Ministerului Culturii.

Se preconizează că, pe 25 septembrie, personalul teatrului rus de stat ”A. P. Cehov” va organiza un protest de amploare cu cetățenii, le va explica ce se întîmplă, iar pe 26 septembrie, întregul colectiv al teatrului Cehov va merge la ministrul Culturii, Sergiu Prodan, pentru a primi răspunsuri la întrebările lor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?