X 
Incendii stiri: 557
Criza energetică stiri: 1666

Cum în Moldova este sărbătorită ziua Ivan Kupala la Nistru

13 iul. 2022,, 05:00   Societate
2491 0

Reprezentanți ai Ambasadei Belarusuluiîn Moldova, împreună cu membri ai diasporei belaruse din Moldova, au participat la tradiționala sărbătoare a Zilei Ivan Kupala.

Această străveche sărbătoare populară de vară a calendarului slav este sărbătorită în Moldova pe malul Nistrului în satul Vadul-lui-Vodă pentru al optulea an consecutiv, transmite Noi.md.

Evenimentul a fost organizat de comunitățile belarusă și rusă din Moldova împreună cu administrația Vadul-lui-Vodă.

Programul festiv a inclus cîntece belaruse, ruse, ucrainene interpretate de ansamblul comunității belaruse din Republica Moldova „Zorachki”, grupuri ale comunității ruse, grupul vocal „Sudarushka” din satul Novotroițcoie al Republicii Moldova.

Organizatorii sărbătorii au oferit echipelor de creație diplome și cadouri comemorative.


De menționat că analogul moldovenesc al sărbătorii Ivan Kupala este Sînziene sau Dragaica, ziua solstițiului de vară, care este una dintre cele mai semnificative sărbători și este sărbătorită pe 7 iulie.

Această zi este considerată cea mai lungă, iar noaptea, prin urmare, cea mai scurtă din an. Sărbătoarea SÎnziene, care se sărbătorește vara, este dedicată zeiței Diana, zeița agriculturii, patrona lanurilor coapte de grîu și, respectiv, orz, ea poartă și numele popular „Sînziana” sau Dragaica. Există mai multe credințe despre Sînziene, potrivit cărora acestea sînt niște zeități antropomorfe, agricole și fitomorfe.

Mai multe despre sărbătorile și obiceiurile populare moldovenești puteți afla AICI

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий