Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Cum evoluează recuperarea miliardului furat

28 mai. 2022,, 12:33   Societate
4095 0

În primele trei luni ale acestui an nu s-a atestat o evoluție semnificativă în procesul de recuperare a activelor fraudate de la cele trei bănci falite (Banca de Economii, Unibank și Banca Socială).

Datele publicate de Banca Națională a Moldovei arată că lichidatorii celor trei bănci în proces de lichidare întreprind în continuare măsuri în vederea valorificării activelor, transmite mold-street.com.

Astfel, în primul trimestru al anului cele trei bănci falite au încasat doar 23,63 de milioane lei, inclusiv Banca Socială - 13,68 milioane lei, BEM - 9,74 milioane lei, iar Unibank - doar 211.000 lei.

În consecinţă din data retragerii licențelor (16 octombrie 2015) celor trei bănci falite (Banca de Economii, Unibank și Banca Socială), ele au încasat mijloace bănești în sumă totală de 2,77 miliarde lei.

La Ministerul Finanţelor au ajuns însă aproximativ 2,69 miliarde lei. Deşi pare o sumă importantă, au mai rămas de rambursat circa 11,435 miliarde lei. Adică mai mult de 80% din creditele de urgență asigurate cu garanții de stat, acordate de BNM în noiembrie 2014 şi martie 2015 în sumă totală de 14,12 miliarde lei.


Menţionăm aici că aceste date nu includ dobînzile achitate din bugetul de stat pentru creditele de urgență contractate, iar ele sunt de peste 800 milioane lei pe an.

Amintim că în conformitate cu Legea nr.235 din 3.10.2016, Ministerul Finanțelor a subrogat Banca Națională a Moldovei în raporturile legate de creanța față de Banca de Economii, Unibank și Banca Socială.

Titluri executorii de 16,52 miliarde lei stau în aşteptare

Potrivit BNM, lichidatorii celor trei bănci întreprind în continuare măsuri aferente recuperării creditelor. Ei colaborează cu organele de anchetă și organele judiciare și continuă lucrul cu debitorii, scopul final fiind rambursarea creditelor contractate de la aceste bănci și achitarea creditelor de urgență acordate de BNM.

Totuşi rezultatele sunt departe de aşteptări. De exemplu există 394 de titluri executorii aflate la executare, în sumă de circa 16,52 miliarde lei, dar pe parcursul primului trimestru al acestui an au fost executate parţial 82 de titluri, fiind încasate doar 401.500 lei. Totodată au fost executate integral doar două titluri în valoare de 915.500 lei.

Datele BNM mai relevă că pe rol în instanțele de judecată se află 50 de acţiuni în valoare de 3,93 miliarde lei, iar în gestiunea organelor de urmărire penală se află 71 de cauze penale, suma estimată a prejudiciului fiind de peste 50 miliarde lei.

E adevărat că BNM precizează că "totalul cauzelor penale și valoarea totală a acestora nu pot fi utilizate, avînd în vedere că sunt raportate de fiecare bancă separat, fără a lua în considerare că pot face obiectul aceleiași investigații".

Datele BNM mai arată că pe parcursul trimestrului I 2022, de către lichidatori, în scopul comercializării activelor aflate în proprietatea celor trei bănci falite și a bunurilor preluate în posesie, au fost anunţate 14 licitații, dar s-a desfăşurat doar o licitaţie, iar suma încasată a fost de doar 12.900 lei.

Menţionăm că principalii figuranţi ai dosarului furtului miliardului Vladimir Plahotniuc şi Ilan Şor se ascund deja de trei ani peste hotarele ţării şi sunt daţi în căutare de către autorităţi.

O parte din activele lor au fost sechestrate, dar prejudiciul estimat va putea fi recuperat doar după o decizie definitivă în instanţă.

În plus ulterior unele sechestre au fost ridicate şi de exemplu magazinele duty free, deţinute anterior de familia lui Ilan Şor au fost revîndute de cîteva ori şi acum se află sub controlul unor afacerişti interpuşi.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?