Incendii stiri: 558
Criza energetică stiri: 1734

Cum evităm intoxicațiile cu medicamente. Reguli de care trebuie sa țină cont fiecare

4 aug. 2019,, 00:30   Societate
3701 0

Intoxicațiile cu medicamente, un pericol constant pentru locuitorii din Moldova. Potrivit specialiștilor, timp de opt ani, cele mai multe cazuri de intoxicații înregistrate sînt cele cu medicamente, unele soldîndu-se cu decese.

Iar în ultimul timp, în Republica Moldova se înregistrează multiple cazuri cu implicarea copiilor. Specialiștii vin cu o serie de recomandări, transmite tv8.md

Specialiștii ne atenționează – anual, în Republica Moldova se înregistrează peste o mie de cazuri de intoxicații cu medicamente.

IURIE PÎNZARU, ȘEFUL DIRECȚIEI PROTECȚIA SĂNĂTĂȚII PUBLICE: „sînt persoanele care nu au realizat prescripția întocmai a medicului ori au majorat doza. O bună parte dintre ei se ocupă anume de auto-tratament”.

ANA SÎRBU, REPORTERĂ TV8: „Pe lîngă faptul ca unii își măresc singuri doza prescrisă de medic, asta pentru că ei consideră că se vor trata mai mai repede, alții mai și recomandă pastile cunoscuților. Ambele practici sînt periculoase, spun medicii”.


IURIE PÎNZARU, ȘEFUL DIRECȚIEI PROTECȚIA SĂNĂTĂȚII PUBLICE: „În cazul în care nu se respectă receta, situația nu se va îmbunătăți, din contră, se va agrava. Se pot afecta mai multe organe, inclusiv ficatul. Pot apărea unele simptome, care în doza respectivă, medicamentul va acționa ca substanță toxică”.

Totodată, din numărul total al intoxicațiilor cu medicamente, aproape 30 la sută sînt înregistrate în rîndul copiilor de pînă la șapte ani, care înghit pastilele pe ascuns. Specialiștii spun că, părinții ar trebui să fie mai atenți unde păstrează medicamentele.

IURIE PÎNZARU, ȘEFUL DIRECȚIEI PROTECȚIA SĂNĂTĂȚII PUBLICE: „Părinții, poate fără să realizeze problema, dînșii le păstrează la un loc vizibil, mai aproape de mînuțele copilului”.

În fața camerelor, oamenii din stradă spun că respectă recomandările medicului. Totuși, unii au recunoscut că apelează la specialiști doar în cazuri mai grave sau cînd se îmbolnăvesc copiii:

„În cazul copilului, de fiecare dată. Pentru noi – mai rar. Antibiotice de fiecare dată apelez la medic, dar așa pentru durere – individual”.

„Nici nu avem timp să mergem la doctor, durează 2-3 săptămîni pînă te programează. Și ce faci cu durerile de cap? Te duci la farmacistă și ea îți zice să iei una alta”.

„Beau și singură, dar mai mult la medic mă duc”.

„După indicația medicală, că na, la fiecare, după kilograme, după vîrstă”.

„Tot ce este în indicație, pentru că este o responsabilitate”.

Mai în glumă, mai în serios, unii spun că se tratează fără să țină cont de sfaturile medicilor.

„Dar cum vă tratați?”

„Beu jin, rachiu…”

Totuși, specialiștii le recomandă oamenilor să țină cont de mai multe aspecte.

IURIE PîNZARU, ȘEFUL DIRECȚIEI PROTECȚIA SĂNĂTĂȚII PUBLICE: „Să respectăm întocmai: 1. Doza prescrisă de medic. 2. Să păstrăm acele medicamente într-un dulăpior obligator, care să fie încuiat. Fiecare își tratează boala lui, doar după prescripția medicului.

Pe parcursul ultimilor șapte ani, în Republica Moldova au fost înregistrate peste 27 mii cazuri de intoxicații medicamentoase, soldate cu decesul a 859 de persoane, dintre care 38 de minori.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий