Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Cum este sărbătorit Anul Nou și Crăciunul în diferite țări ale lumii

31 dec. 2021,, 14:45   Societate
9624 0

În noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie, în multe țări ale lumii este sărbătorit Anul Nou. Cu toate acestea, deși sărbătoarea este una pentru toți, tradițiile și obiceiurile sale peste tot sînt diferite.

Fiecare popor are propriile obiceiuri și legende legate de celebrarea Anului Nou și a Crăciunului.

Vă propunem să aflați tradițiile de Anul Nou în diferite state, atît în țările Uniunii Europene, cît și în republicile fostei URSS.

În Italia Crăciunul începe cu opt zile înainte și este cunoscut sub denumirea de Natale. Copiii colindă din casă în casă să spună poezii și să cânte, dar darurile le primesc la 6 ianuarie. Conform tradiției, cadourile sunt aduse de Befana, o vrăjitoare urâtă, dar bună. Befana, călare pe mătură verifică atentă cine a fost cuminte și cine nu de-a lungul anului, intră prin hornuri și lasă daruri lângă bradul împodobit.

În bisericile din Italia sunt prezentate iesle cu Pruncul Iisus și cu magi în mărime naturală. O altă tradiție este ce a Irozilor - colindători costumați: pe lângă Irod, mai apare un moș cu barbă lungă și cu cojocul întors acesta fiind bufonul romanilor, de asemenea altcineva este costumat ca o paiață cu clopoței la picioare.


Anul Nou în Italia este sărbătorit cu petarde și focuri de artificii de toate felurile care iluminează cerul pentru a primi cum se cuvine Noul An. Mulți oameni aruncă lucruri vechi de la ferestre, ca să arunce toate lucrurile negative din ultimul an, așteptând lucruri bune din viitor.
Cina de gală de Anul Nou este plină de feluri de mâncare variate, care diferă în funcție de regiuni. Masa se încheie cu fructe uscate și struguri. Conform tradiției, este important să aveți struguri pe masă în ziua de Anul Nou, deoarece cei care mănîncă struguri în prima zi din an își numără banii pe tot parcursul anului.

La miezul nopții, se fac urări de bine și se ciocnește cu un pahar de vin spumant neapărat italian!

Anul Nou în Ungaria nu este la fel de important ca Crăciunul, deși unele ritualuri de Crăciun și credințe sunt respectate în acest moment. Sînt foarte răspîndite, de exemplu, credințele comune legate de magia primei zile, printre care un rol important îl joacă superstițiile cu privire la primul vizitator. Potrivit credinței populare, dacă în casă în această zi prima intră o femeie acest lucru aduce nenorocire. De aceea de multe ori în casa rudelor sub orice pretext sînt trimiși băieții, după vizită căruia în casa poate intra și o femei. În alte zone, dimineața oamenii se spală pe mîini în loc de săpun cu monede, pentru ca ele să nu plece din mîini tot anul.


În Anglia şi Scoţia oamenii sărbătoresc trecerea într-un nou an cu multă voie bună, muzică, dansuri tradiţionale, dar şi cu multă grijă faţă de oaspeţii pe care-i au la masa de Revelion. Scoţienii, de exemplu, cântă tradiţionalul „Auld Lang Syne” în timp ce dansează în horă. Atât pentru scoţieni, cât şi pentru englezi, un moment important al primei zile din an este vizita unui oaspete.

În funcţie de persoana care-ţi calcă prima în casă în noul an vei ştii dacă acesta îţi va aduce noroc sau, dimpotrivă, ghinion. Se spune că dacă oaspetele este un bărbat tânăr, cu părul închis la culoare şi aduce cu el daruri pentru gazde, atunci norocul este garantat. Darurile clasice pe care oamenii le fac în astfel de clipe constau în pâine făcută în casă, sare sau cărbune, toate fiind elemente care te duc cu gândul la viaţă. În Anglia este bine ca oaspetele să nu uite de capul familiei şi să-i ducă o băutură în dar.

Focul ocupă un loc important în tradiţiile scoţienilor de Anul Nou. Pe străzi, mai ales în sate, sunt rostogolite roţi îmbibate în smoală, aprinse. De asemenea, în locuinţe, oamenii ard crengi de ienupăr, focul având menirea de a alunga bolile din respectivul loc.

În Franța, în ajunul Crăciunului copiii îşi lasă pantofii lângă sobă pentru ca Pere Noel să le pună în ei darurile. Bradul de Crăciun este împodobit noaptea, pentru ca în dimineaţa de Crăciun copiii să găsească pe lângă cadouri un brad decorat cu dulciuri, fructe, nuci şi mici jucării. Francezii își dăruiac de Anul Nou orice, dar totuși respectă unele reguli. De exemplu, o femeie poate primi în dar un parfum doar de la soțul său, un astfel de cadou din partea altui bărbat nu este considerat foarte decent.

În Austria Revelionul sau trecerea în noul an poartă denumirea de ,,Silvester”, denumire ce vine de la Sf. Silvestru, sărbătorit de austrieci pe 31 decembrie.

Dacă petreci Anul Nou alături de austrieci vei întâlni un obicei specific numit ,,Bleigießen”. Oamenii iau bucăți mici de plumb pe care le topesc într-o linguriță specială deasupra unei lumânări, apoi le toarnă într-o apă rece. Astfel, se întăresc și iau anumite forme. Se spune că formele prevestesc ce va aduce noul an.


Ajunul Crăciunului în Suedia este ziua principală în care suedezii sărbătoresc Crăciunul. În ajunul Crăciunului, localnicii suedezi formează procesiuni în biserică cu lumanari aprinse. Pentru cineva, cina tradițională de Crăciun, de obicei, include un bufet de bufnițe, un bufet de Crăciun suedez, cu șuncă, carne de porc sau pește, precum și o varietate de dulciuri.

O tradiție populară de Crăciun în Suedia este de a servi risgryngrot , un terci special de orez cu o migdală în el. În mod tradițional, persoana care găsește migdala își pune o dorință sau se crede că se va căsători în anul viitor.

După cina festivă de Crăciun, cineva se îmbracă în Tomte. Tomte este un gnom de Crăciun, care, conform mitului suedez, trăiește într-o fermă sau în pădure. Tomte arată puțin ca Moș Crăciun și dă daruri familiei în timp ce spune rime amuzante. În prezent, versiunea occidentală a Crăciunului se apropie rapid de Suedia, iar Tomte începe să-și piardă identitatea originală și începe să arate mai mult ca și figurile comerciale ale lui Moș Crăciun.

De Revelion, în Estonia oamenii decorează casele, fac vizite și pregătesc cine extrem de gustoase. Tradiția spune că trebuie să mănânci de șapte, nouă sau chiar 12 ori în noaptea dintre ani pentru că astea sunt numerele norocoase estoniene şi se spune că în noul an fiecare persoana va primi puterea tot atâtor oameni cîte feluri de mâncare a consumat. Există însă şi o parte bună: mesele nu trebuie consumate în totalitate, iar în unele locuri, conform tradiţiei, o parte din mâncare trebuie lăsată în farfurie pentru strămoşi sau pentru spiritele care vizitează casa în noaptea de Revelion.

Armenia

Anul Nou în tradiția armeană este simbol al reînnoirii și regîndirii trecutului. Sărbătorirea Anului Nou la armeni are o tradiție antică. Potrivit datelor care ajuns pînă în contemporanietate, armenii aveau trei sărbători de Anul Nou: Amanor ( 21 martie), Navasard (11 august) și Anul Nou la 1 ianuarie.
Armenii au o veche zicală: "Fără vin va veni Anul Nou, iar fără ngatzahik – va întîrzia". În antichitate, ngatzahik era cel mai vestit condiment. Această floare care provoacă pofta de mîncare creștea pe pantele muntelui Ararat. Era recoltată și uscată, iar apoi distribuită în întreaga Armenie. Și în orice zonă ar trăit armeanul, de Anul Nou el folosea întotdeauna în felurile de mâncare de Anul Nou ngatzahik uscat. Această tradiție era un simbol al unității naționale a armenilor.

O parte din tradițiile de Anul Nou este legată direct de cultele focului, copacilor, apei. În unele regiuni din Armenia, seara Anului Nou a fost luată "kahandat". Alegeau un copac care trebuia ars în Anul Nou, el era numit "Bușteanul începutului de an". După ardere, capetele care scînteiau erau îngropate în cîmpuri, pentru ca noul an să fie roditor și nu fie pierderi.

Au trecut secole și, desigur, multe s-au schimbat. Dar Anul Nou și acum rămâne pentru armeni cea mai veselă și iubită sărbătoare.


Uzbekistan

În Uzbekistan, Anul Nou este sărbătorit de două ori: pe 1 ianuarie, după stilul european, și pe 21 martie - această zi înseamnă că natura s-a trezit și este timpul să înceapă lucrările agricole. Alegerea acestei date este dictată de condițiile naturale ale statului. Această sărbătoare în Uzbekistan se numește Navruz și este sărbătorită timp de mai multe secole la rînd, dar abia la începutul anilor 2000 sărbătoarea a devenit oficial zi liberă.
Navruz este sărbătorit ziua, întotdeauna în sînul familiei familie.

Uzbecii în această zi încearcă să nu înjure, să ierte insultele și să nu ceară sfaturi. Iar oaspetele care este primul care a trecut pragul casei în acea zi ar trebui, în mod ideal, să fie blând, calm, astfel încât anul viitor să fie la fel de bun ca oaspetele.

În timpul sărbătorii, pe masă sînt servite mîncăruri tradiționale uzbece - shurpa, pilaf, plăcinte cu verdeață. Și tradiționalul Uzbekistanului, pepenele verde. Și cu cît este mai roșu și mai dulce, cu atît stăpînii casei vor avea mai mult succes în noul an.

Kazahstan

Conform tradiţiilor străvechi, kazahii sărbătoresc Nauryz - Anul Nou conform calendarului solar - pe 22 martie, ziua echinocţiului de primăvară. Nauryz înseamnă „zi nouă“ şi simbolizează bunătate, bogăţie, fericire, dragoste şi prietenie. De Anul Nou, sunt preparate multe feluri de mâncare, care să fie suficiente mai multe zile. În kazahă, această masă festivă se numeşte „dastarkhan“ şi, conform tradiţiei, oamenii fac economii în timpul anului pentru a se bucura de această masă bogată, împreună cu cei dragi. Printre multe preparate delicioase, Beshbarmak, mâncarea naţională kazahă, este întotdeauna în meniu şi este preparată din carne şi aluat, după o reţetă specială. Pentru Nauryz, pregătirea mesei festive are ca temă centrală numărul 7, care reprezintă cele şapte zile ale săptămânii. Toate preparatele conţin 7 ingrediente şi o masă include 7 porţii.

Rusia

În Rusia, una dintre cele mai importante tradiții de Anul nou, pe lângă consumul de salată rusească și de șampanie este aceea de a urmări la televizor filmul de comedie Ирония судьбы, или С легким паром! (Ironia sorții sau Cu abur ușor!), din 1975, regizat de Eldar Reazanov. De la premiera acestui film, cel puțin o televiziune rusă îl rulează pe 31 decembrie, în fiecare an. De asemenea, în Rusia la miezul nopţii se deschid uşile şi ferestrele pentru a permite accesul norocului în case. Mesele ruşilor nu sunt lipsite de purceluşi fripţi şi de votcă. O superstiţie importantă din această zi se referă la fiertul unui „terci”. Dacă terciul se umflă şi iese din oală atunci familia respectivă va fi lovită de o nenorocire.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?