X 
Jocurile Olimpice stiri: 119
Transnistria stiri: 1453

Cum era sărbătorit Anul Nou în URSS

31 dec. 2021,, 01:30   Societate
6704 0

Anul Nou rămîne una dintre cele mai preferate sărbători în toate țările din fosta URSS, dar dacă acum locuitorii lor pot fi originali și sărbători Anul Nou cu icră roșie sau chiar în străinătate, în perioada sovietică, totul era cu totul altfel, și se pregăteau de întîlnirea Anului Nou cu mari emoții.

Anul Nou - o sărbătoare de familie

Dacă în vremurile noi este la modă să sărbătorim Anul Nou în cafenele și restaurante, atunci mai devreme sărbătoarea avea loc acasă sau în vizită la prieteni. Împreună, nu o familie, ci mai multe. În primul rînd, este mai distractiv, și în al doilea rînd - mai economic.

Toată lumea știe că, în perioada URSS, nu puteai cumpăra orice produs. Cu toate acestea, cetățenii sovietici cu curaj și perseverență încercau să obțină cele mai rare bunuri, astfel încît masa de Anul Nou să se rupă de bunătăți.


Salamul gustos, desigur, nu-l cumpărau cu trei luni înainte, dar stăteau la cozi. Mare era fericirea cînd făceau rost de undeva de un borcan de caviar roșu sau chiar negru - atunci cu siguranță spuneai spune că masa de Anul Nou a reușit.

Surprinzător, dar nici șampania Sovietică nu era disponibilă oriunde. Pentru început trebuia să trecu testul cu statul la coadă. În vremurile sovietice erau în cantități mici și mandarinele, fără de care nici acum nu ne putem imagina Anul Nou!

Unul dintre simbolurile Anului Nou era și bradul sovietic.

Oficial, a fost permisă sărbătorirea Anului Nou în 1936.

Casele cetățenilor sovietici erau împodobite de brad. Mare și natural. Un ritual special era decorarea lui cu diferite jucării. Orice persoană a cărei copilărie s-a petrecut în URSS își amintește de acele jucării drăguțe și ghirlande împrăștiate pe brad.

Și acum se vînd jucării frumoase, dar nu au suflet, istorie. De aceea toți cei care au decis să se scufunde în nostalgie, puteți găsi site-urile cu anunțuri și la prețuri mici să adunați un sac bun cu jucării sovietice pentru bradul de Crăciun.

Ce făceau oamenii de Anul Nou

Sărbătoarea era sărbătorită în cercul familiei sau prietenilor, în jur erau mulți copii, care erau adesea impuși să recite poezii și să cînte cîntece - în schimbul unui cadou de la Moș Crăciun sub brad.

Oaspeții gustau feluri de mîncare pe care le pregăteau doar de Anul Nou. Olivier, șubă, răcituri din pește sau carne, caviar, șprote, dulciuri de casă, șampanie, cîrnați rar – o astfel de masă se întindea doar o dată pe an. Cu toate acestea, decorarea principală a mesei nu erau considerate deliciile culinare, nici florile, ci televizorul! În noaptea de Anul Nou, erau difuzate concerte cu staruri, uneori chiar străine, incomparabilul ”Голубой огонек” și din perioada lui Brejnev - și felicitarea șefului Uniunii.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?