Arşiţa stiri: 153
Jocurile Olimpice stiri: 124
Transnistria stiri: 1410

Cum comentează Iuliana Cantaragiu protestul ecologiștilor de la fabrica de reciclare a anvelopelor

21 feb. 2022,, 13:28   Societate
2363 1

Ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu a venit cu o reacție, după ce reprezentanții partidului Verde Ecologist au organizat un flashmob la fabrica de reciclare a anvelopelor - „Artesa-Cons”. Cantaragiu susține că poziția sa este de a susține reciclarea, iar ulterior „ca și opțiunea 2 ar fi valorificarea energetică a deșeurilor”, transmite Noi.md cu referire la unimedia.info.

„1. Poziția mea este de a susține în primul rînd reciclarea, ulterior ca și opțiunea 2 ar fi valorificarea energetică a deșeurilor. Această abordare vine în contextul diminuării constante a cantității de resurse naturale, în mod special al celor neregenerabile, cum ar fi gaz, petrol, minereu de fier, etc., pe fonul creșterii constante a numărului populației pe planetă, care mențin o creștere constantă a cererii de produse. Este un fapt semnalat de oamenii de știință și de unele state. Respectiv, este de responsabilitatea fiecăruia din noi, în primul rînd să ne temperăm consumul și în al doilea rînd să reciclăm.

2. În același timp, știința încă nu a creat opțiuni de reciclare pentru toate tipurile de materiale care astăzi se produc sau sînt produse a cu componente combinate, produse contaminate, care fac ca reciclarea să nu fie posibilă sau competitivă și acestea pot și transformate în energie. Astea sînt deșeuri cu valoare calorică ridicată, multe din ele fiind fabricate din titei, precum sînt si anvelopele. Respectiv, în industriile, care folosesc mult combustibil pentru procesele sale de producție, cum ar fi centralele termice, fabricile de ciment, aceste tipuri de deșeuri, care sînt combustibil în formă solidă pot fi utilizate, înlocuind o pondere de combustibil fosil, utilizat în procesul de producție. Astfel se diminuează cantitatea de combustibil fosil extras, ceea ce crește durata lui de viață, asigurînd cu combustibil și generațiile următoare. 3. Indiferent dacă agenții economici sînt reciclatori sau nu, aceștia trebuie să se conformeze rigorilor impuse de legislația de mediu. Prin urmare, activitatea acestora trebuie să fie desfășurată prin prisma autorizațiilor de mediu, așa cum prevede legislația de profil. În același timp, am căutat ieri pe pagina Agenției de Mediu care-i statutul autorizațiilor de mediu pentru agentul economic pe care-l recomandați și țin să constat cu regret, că acesta nu deține autorizație de mediu de gestionare a deșeurilor valabilă, și nici nu găsesc Autorizația de emisie a poluanților în atmosfera de la surse fixe - https://am.gov.md/ro/node/252 . Voi solicita informație mai detaliată de la instituțiile din subordine, dar dacă agentul economic nu respectă legislația de mediu, atunci este foarte regretabil și este regretabil ca dvs promovați astfel de acțiuni.

Pe lîngă aceasta, din cîte am văzut pe pagina de facebook, tehnologia utilizată de agentul economic în cauză este tratarea prin piroliza. Respectiv, m-ar interesa urmatoarele informații>

1. care sînt emisiile în aer atmosferic, generate de tehnologie, în procesul de producție?


2. cum sînt măsurate de către agentul economic?

3. care sînt emisiile în aer, generate în urma utilizării produselor derivate?

4. dacă agentul economic, face și desulfurizarea produselor derivate în formă uleioasă? Acest lucru este foarte important pentru diminuarea emisiilor ulterioare în urma urma utilizării produselor derivate rezultate din procesul de piroliza”, a menționat Cantaragiu.

Partidul Verde Ecologist au organizat un flashmob la fabrica de reciclare a anvelopelor - „Artesa-Cons”. Membrii partidului au protestat contra permiterii incinerării anvelopelor. „Nu poluați mințile și aerul”, au spus aceștia.

Reprezentanții Partidului Verde Ecologist au organizat un flashmob și în fața Guvernului. Aceștia au solicitat demisia ministrei Mediului, Iuliana Cantaragiu și au adresat o scrisoare deschisă prim-ministrei, Natalia Gavrilița. „Partidul împreună cu toți cetățenii RM sînt îngrijorați de inacțiunile ministerului Mediului, în frunte cu Iuliana Cantagariu, și un grup de persoane care în loc să promoveze o politică pentru un mediu curat, din contra - depun eforturi, fac demersuri, dau avizuri pozitive la permiterea incinerării anvelopelor, a deșeurilor, a importului de fier vechi pentru Uzina din Rîbnița. Noi am optat mereu pentru profesionalism și corectitudine în instituțiile statului”, a spus președintele interimar al formațiunii.

„Țările dezvoltate folosesc incinerarea deșeurilor ca o soluție alternativă de generare a energiei”, declară ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu, după ce, reprezentanții formațiunii Verde Ecologist au acuzat-o de inacțiune și i-au cerut interzicerea incinerării anvelopelor. Într-un răspuns oficial, ministerul menționează că în țară circulă peste 1 mln. de mașini, iar proprietarii sînt nevoiți să schimbe anvelopele o dată în 3-4 ani sau chiar mai des, astfel cantitatea de deșeuri generată de anvelopele uzate devine enorm de mare. „Studiile științifice, dar, și experiența țărilor civilizate arată că depozitarea oricărui tip de deșeu, inclusiv, a anvelopelor este cea mai dăunătoare soluție pentru sănătatea oamenilor și a mediului înconjurător și mult mai gravă decît incinerarea sau coincinerarea. Coincinerarea deșeurilor este de fapt procesul de transformare a deșeurilor solide în energie”, spun reprezentanții ministerului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?