COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Cum ar putea liberalizarea pieței gazelor să afecteze tarifele pentru populația Moldovei?

Cum ar putea liberalizarea pieței gazelor să afecteze tarifele pentru populația Moldovei?

Liberalizarea pieței gazelor în Republica Moldova ar putea duce la o creștere a tarifelor la gazele naturale pentru consumatorii finali din țară persoane fizice, care, spre deosebire de întreprinderi industriale, nu vor avea capacitatea să-l cumpere la bursa de valori sau de la anumiți furnizori la prețuri mai avantajoase într-o anumită perioadă de timp.

tă opinie a fost exprimată de președintele Consiliului de administrație al SA "Moldovagaz", Vadim Ceban, vorbind în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune" cu Elena Levițcaia Pahomova de la postul de televiziune NTV-Moldova, transmite Noi.md.

Comentând creșterea substanțială a tarifelor la "combustibil albastru" în Ucraina vecină, el a menționat că acest lucru se datorează creșterii prețului mediu anual de achiziție a gazelor cu 45%, deoarece Ucraina activează în totalitate pe piața spot, cumpără gaze la prețuri spot.


Directorul "Moldovagaz" a subliniat că liberalizarea pieței gazelor are două componente.

"Liberalizarea pieței pentru Moldova ar putea afecta și tarifele. Trebuie să știm și despre acest lucru. Pentru că, dacă consumatorii industriali se duc în totalitate în piața liberă, atunci, în consecință, consumatorii finali din rîndul persoanelor fizice nu au capacitatea de a achiziționa gaze la bursa de valori sau de la furnizori concreți, care operează pe piață și într-o anumită perioadă de timp, pot oferi condiții mai bune, și atunci, astfel de consumatori casnici sînt nevoiți să cumpere gaze de la furnizorii din ultima verigă – de la așa-numitul furnizor garantat, precum este SA "Moldovagaz". Și dacă la noi se cheltuie volume de 200 de milioane de metri cubi de gaze pe piața liberă, dacă pierdem din 1 miliard de metri cubi aceste 200 de milioane de metri cubi, înseamnă rămîn 800 de milioane de metri cubi și toate cheltuielile ar trebui să se împartă la 800 de milioane de metri cubi în loc de 1 miliard de metri cubi, respectiv și cheltuielile vor crește, iar acest lucru va afecta tarifele pentru populație", a menționat Vadim Ceban.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load