X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Cum a reușit un liceu din Găgăuzia să-și reducă facturile în perioada rece a anului

1 feb. 2023,, 21:00   Societate
2391 0

În plină criză energetică, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Comrat este printre puținele instituții publice din țară care poate să își permită luxul de a avea temperaturi confortabile pe timp de iarnă fără să fie cu gîndul la facturi.

Liceul nu a resimțit creșterea exorbitantă a prețurilor, datorită sistemului de încălzire geotermală, transmite ecopresa.md.

Instalarea unui astfel de sistem bazat pe căldura din interiorul pămîntului a avut loc la Liceul Teoretic „M. Eminescu” din Comrat încă din 2016. Pe atunci prețul energiei era unul accesibil majorității populației.

Astăzi, la peste 6 ani de cînd a fost pus în funcțiune sistemul, Svetlana Stoinov, directoarea liceului, se felicită pentru că a avut viziune: „Toți mă întreabă cum de a ieșit așa că atunci ați făcut, dar iată acum vă prinde bine? Fiindcă trebuie să gîndești cu un pas, doi înainte, le răspund eu”, susține directoarea.

Svetlana Stoinov spune că în primii ani după implementarea proiectului, instituția achita pe timp de iarnă lunar cîte 5-7 mii de lei. Anul acesta însă, din cauza creșterii fulminante a prețului la energia electrică, facturile ajung pînă la 30 de mii de lei. Chiar și în aceste condiții, liceul plătește mult mai puțin decît alte instituții de învățămînt din oraș. Spre exemplu, Gimnaziul „Stepan Curoglo” din Comrat achită aproape 300 de mii de lei pentru încălzire pe gaz, declară directoarea gimnaziului, Anna Constantinovna.


Cum Liceul Teoretic „M. Eminescu” se află la autofinanțare, banii economisiți pe facturi sunt folosiți pentru modernizarea cabinetelor.

Liceul, cu ferestrele și clasele sale mari, a fost construit în perioada sovietică, atunci cînd nu se punea accent pe economii. De aceea, pe lîngă instalarea sistemului de încălzire geotermală, liceul din Comrat a beneficiat și de un program de reabilitare termică a celor două blocuri de studiu: „Înainte de implementarea proiectului se cheltuiau între 45 și 70 de mii de lei pe căldură pe lună, iar în primii ani după implementare, noi am achitat doar 5-7 mii de lei”, a subliniat Svetlana Stoinov.

Valoarea totală a proiectului a însumat 1,9 milioane de lei și a fost realizat cu suportul Agenției pentru Eficiență Energetică și al Comitetului Executiv UTA Găgăuzia.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?