Criza energetică stiri: 789
Preşedintele stiri: 3235
Puterea stiri: 7327
Obiectiv european stiri: 287

Culturile agricole riscă să fie compromise

16 apr. 2020,, 08:00   Societate
3103

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a instituit Cod galben de îngheţuri, iar la noapte mercurul ar putea coborî în termometre în nordul ţării pînă la -4 grade.

Aseară timp de cîteva minute la Ocniţa chiar a nins. Astfel, în orele nocturne şi ale dimineţii, în jumătatea de nord a ţării se prevăd îngheţuri la suprafaţa solului şi în aer cu intensitatea de pînă la -1 .. -4°С. Cele mai expuse riscului sînt culturile pomicole, plantaţiile multianuale agricole fructifere, spun specialiştii, relatează Mesager.

Feodor Romaşcan creşte căpşuni pe un teren de şapte hectare din satul Zastinca, Soroca. Deşi încearcă să utilizeze tehnică performantă şi nutrienţii necesari pentru obţinerea unei roade de calitate, antreprenorul este conştient că nu poate lupta cu calamităţilor naturale.

„Au de suferit cel mai tare pomii fructiferi adică cireşul, caisul, persicul, mărul. La noi tot trebuia să sufere căpşuna, dar totuşi noi am protejat-o, am pus agril alb atît în sere cît şi afară. dacă ingheaţă prima floare şi a doua, ea dă mai departe flori, dar pomiii fructiferi e gata, nu mai dau nici o floare”, a relatat Feodor Romaşcan, antreprenor.

În plină pandemie, cîmpurile sînt pline de oameni, care muncesc de zor pentru a-şi întreţine familiile.


„ Dar cum ne protejăm? ne spălăm pe mîini, s-a adus lichid, spălăm mînerele la instrumente, credem că o sa ne protejăm, dar nici fără lucru nu putem, avem familie”, spune Nina Ghervas, muncitoare.

„Cu alţii nu ne întîlnim, noi sîntem izolaţi. O zi de vară hrăneşte un an de zile, avem şi pîine de cumpărat”, a spus Raisa Ghervas, muncitoare.

„Oamenii îi protejăm, le-am dat apă, îşi spală mîinile cînd intră, cînd ies, se şterg toate mînerele la autobus, oamenii cînd sînt pe deal lucrează cît mai departe unul de altul, cînd se duc în autobus pun măştile pe faţă”, a mai spus Feodor Romaşcan.

Potrvit experţilor, îngheţurile de primăvără au afectat şi plantaţiile viticole.

„În total pe ţară cît a îngheţat este prematur să spunem, dar în funcţie de raioane, de zonă- sînt de la 20 pînă la 100 de procente pierderi în plantaţiile pomicole. La fel şi în plantaţiile viticole situaţia este destul de complicată. Agricultorii unica ce pot face acum, focul cu paie şi alte ramăşiţe uscate. Unde este posibil de irigat în momentul îngheţului, sa fie efectuată respectiv irigaţia”, a declarat Pintilie Pîrvan, doctor în ştiinţe agricole.

În Republica Moldova livezile se întind pe o suprafaţă de aproape 100 de mii de hectare, iar plantaţiile viticole ocupă peste 100 de mii de hectare.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав