X 
Eurovision stiri: 497
Transnistria stiri: 1343

Culturile agricole, afectate de secetă în nordul țării

11 iun. 2023,, 17:30   Societate
2037 0

Secetă în mai multe zone din nordul țării. De mai bine de o lună nu a plouat, iar culturile se vestejesc pe zi ce trece.

Oamenii spun că pămîntul este foarte uscat, iar pe alocuri mărimea crăpăturile din sol depășesc 5 centimetri.

Dacă în următoarea perioadă nu vor fi precipitații, roada va fi compromisă, transmite Noi.md cu referire la tvn.md.

Victor Mînzatu din satul Mîndîc spune că în localitate nu a plouat din luna aprilie și dacă nu vor cădea precipitații nici în timpul apropiat, porumbul se va usca.

„Mai nu țin minte, în luna aprilie a plouat, dar așa mărunțel a plouat, slab. Tare este uscat, tare este crăpat, nu pot să spun, deja porumbul nu știu cum se țin, încă se mai țin oleacă verzi, nu știu pînă cînd, încă o să scape, dacă va fi ploaie pe Duminică, o să fie porumb să fie ploaie, să se mai umezească pămîntul ei o să crească.”, Victor Mînzatu, locuitor al satului Mîndîc, Drochia.


Oamenii din satul Mîndîc, raionul Drochia sînt disperați și se roagă să plouă, cît de puțin.

Specialiștii spun că dacă nu vom avea ploi în următoarea perioadă, nivelul umidității va fi critic, lucru care va afecta grav agricultura.

„Totuși mizăm pe o ploaie, ceea ce privește culturile tîrzii cum ar fi porumbul, floarea soarelui, sfecla de zahăr, aici ele se află la începutul perioadei de vegetație, rezerve de umiditate pînă cînd în sol încă sunt, ele nu suferă, dar iarăși depinde de perioada ulterioară, dacă vom avea precipitații situația se va ameliora și vom avea la toate culturile rezultate satisfăcătoare.”, a precizat Boris Bincean, Doctor Habilitat în Științe Agricole.

Potrivit datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, se așteaptă se așteaptă ploi pe întreg teritoriul țării.

0
0
0
3
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?