X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Cu o sută de ani în urmă s-a format URSS

30 dec. 2022,, 11:50   Societate
2939 0

După căderea dinastiei Romanov în 1917 și apoi după căderea guvernului provizoriu, teritoriile fostului Imperiu Rus au fost zguduite de războiul civil.

În 1922 el s-a încheiat cu victoria bolșevicilor.

Pe teritoriul fostului imperiu s-au format zeci de republici. Ele toate voiau să se unească, iar această unire a avut loc la sfîrșitul lunii decembrie 1922.

La 30 decembrie, la Moscova s-a deschis primul Congres al Sovietelor URSS, care a adoptat un document istoric privind crearea unui singur stat federal - URSS. La Congres a început o discuție acută despre drepturile republicilor și forma uniunii. Întrebarea era dacă uniunea ar trebui să fie formată din republici autonome sau din state unionale. A cîștigat poziția lui Lenin precum că URSS este o uniune de state, care, printre altele, au dreptul să se retragă din această formațiune statală.

Cu toate acestea, după moartea lui Lenin, a predominat poziția lui Stalin. Țara a oprit drumul spre construirea unei democrații populare și a unui stat cu adevărat corect. Milioane de figuri proeminente - bolșevici și oameni obișnuiți, au fost reprimați și distruși. Adevărat că a existat Marea Victorie în cel de-al Doilea război mondial, dar prețul pentru poporul și statul sovietic a fost mare.


Au urmat perioadele de "dezgheț" din timpul lui Hrușciov și "stagnare" a lui Brejnev. Acești ani, din 1953 pînă în 1982, au fost caracterizați prin cea mai mare înflorire a statului sovietic. Primul om în spațiu, creșterea economică, stabilitatea socială, crearea de adevărate capodopere în domeniul culturii.

Apoi au început anii de perestroika a lui Gorbaciov, ceea ce a dus la prăbușirea mai întîi a economiei și apoi a întregii țări.

Uniunea Sovietică și-a încheiat existența, de asemenea, la sfîrșitul lunii decembrie - în 1991, cînd de pe Kremlin a fost coborît steagul sovietic. A început o nouă eră nu numai pentru republicile post-sovietice, ci și pentru întreaga lume.

Privind în urmă, istoricii evaluează proiectul sovietic ca fiind ultimul proiect idealist care a vrut să creeze un om ideal și o societate ideală.

4
1
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?