TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Cu cît s-au scumpit apartamentele în Chișinău. Explicația experților

Cu cît s-au scumpit apartamentele în Chișinău. Explicația experților

Apartamentele din Capitală s-au scumpit! Luna trecută, costul mediu al unui m2 a constituit 650 de euro, în creştere cu 30 de euro sau 5% faţă de iunie.

Experţii spun că majorările sînt provocate de migraţia internă, creşterea economică, dar şi majorarea salariului mediu pe economie.

Costurile locuinţelor din Chişinău variază între 400 şi 1.300 euro/mp. Potrivit agenţilor imobiliari, preţul mediu solicitat pentru un apartament vechi cu o cameră porneşte de la 22 de mii de euro, iar pentru unul nou, moldovenii trebuie să achite 32 de mii de euro. Costul locuinţelor cu două camere este de 30 şi, respectiv, 50 de mii de euro.


„Un apartament cu o odaie, cu reparaţie la cheie poate fi procurat începînd cu 33-36 de mii de euro, în jur de 40 de metri pătraţi. Desigur că se vînd şi apartamentele cu 3-4 odăi, dar puţin mai greu… în dependenţă de amplasarea complexului şi de metraj”, a spus agentul imobiliar, Ştefan Repeşciuc.

Experţii economici spun că preţurile s-au majorat din cauza migraţiei interne, dar și a noilor oferte de creditare apărute pe piaţa imobiliară.

„Factorul principal care influenţează asupra nivelului preţurilor pe piaţă imobiliară este implicit economia ţării, datele de creştere economică, salariul mediu pe economie. Cred că Prima Casă este un proiect care a exercitat un efect asupra evoluţiei pe piaţă imobiliară, iar rolul şi dacă vreţi succesul Prima Casă se datorează faptului că băncile comerciale au intrat în joc”, a spus expertul economic, Viorel Gîrbu.

Moldovenii spun că preţurile apartamentelor sînt exagerate.

„Deoarece nu ştiu care va fi situaţia, dacă să rămîn sau nu în ţară, încă nu am luat o decizie, însă preţurile sînt cam pipărate”, spun oamenii.

Agenţii imobiliari spun că cele mai solicitate sînt apartamentele din sectoarele Botanică şi Rîşcani datorită infrastructurii dezvoltate şi accesibilităţii mijloacelor de transport. Mai puţin solicitate sînt locuinţele din sectoarele Buiucani şi Ciocana. Diferenţa de preţ la apartamentele identice din aceste sectoare ajunge la 5%.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load