X 
Jocurile Olimpice stiri: 120
Transnistria stiri: 1410

Cu cît s-au redus pierderile în sistemul de gaze al Moldovei

22 mai. 12:15   Societate
3677 0

În anul 2019 nivelul pierderilor în sistemul de gaze al țării a constituit 32 de milioane de metri cubi, iar deja în 2023 această cifră în rețeaua de distribuție a gazelor a fost redusă la 16 milioane de metri cubi, chiar în condițiile tarifelor de atunci.

Despre acest lucru a declarat Președintele Consiliului de Administrație al SA Moldovagaz, adim Ceban, în cadrul seminarului anual în domeniul metrologiei, desfășurat sub egida SA „Moldovagaz”.

Potrivit lui, în următorii cîțiva ani este foarte posibil ca acest indicator să se reducă încă cu cîteva milioane de metri cubi.

”O altă provocare va fi dezvoltarea pieței libere a gazelor naturale, precum și trecerea evidenței de consum de la metri cubi la unități energetice”, a declarat directorul SA Moldovagaz.

Aproape 100 de angajați ai întreprinderilor din ramura gazelor naturale din Republica Moldova, inclusiv malul stîng al Nistrului, participă la seminarul anual în domeniul metrologiei, desfășurat sub egida SA „Moldovagaz”. Agenda evenimentului include normele legislative actuale din sectorul energetic, inclusiv regulile pieței gazelor naturale, măsurile de reducere a pierderilor, soluțiile și standardele moderne în domeniul metrologiei, precum și evidența tehnică și comercială a consumului de gaze naturale.


Participanților la seminar le-au fost prezentate cele mai moderne mostre de echipamente de măsurare a gazelor, inclusiv contoare de gaz cu ultrasunete și prin rotație, senzori de presiune și temperatură, sisteme de colectare la distanță a datelor de consum și alte echipamente. Programul seminarului include şi o vizită la obiectele întreprinderii „Tiraspoltransgaz”.

La seminar participă reprezentanții Ministerului Energiei, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Inspectoratului de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor, Institutul Național de Metrologie, Institutul Național de Standardizare, și altor instituții.

Seminarul este dedicat Zilei Internaționale a Metrologiei.

4
1
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?