COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 934 281   INFECTAȚI 363 110(+677)   TRATAȚI 347 118      DECESE 9090(+21)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3014

Cu cît s-a majorat prețul benzinei, motorinei și gazului de la începutul toamnei

15 oct. 14:58   Societate
1116 0

De la începutul lunii septembrie, scumpirile la carburanți se țin lanț. Un litru de benzină cu cifra octanică 95 s-a scumpit cu 1,20 lei, iar un litru de motorină s-a scumpit cu mai bine de doi lei, transmite Noi.md cu referire la ipn.md.

Scumpirile nu au ocolit și gazul lichefiat, fiind vorba despre o diferență de preț de un leu, comparativ cu începutul lunii septembrie.

La începutul lunii septembrie, un litru de benzină cu cifra octanică 95 costa 20,23 lei, iar pentru zilele de 16-18 octombrie Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stabilit prețul maxim de 21,45 lei.

Un litru de motorină costa 16,42 lei la început de septembrie, iar pentru următoarele trei zile prețul stabilit este de 18,46 lei/litru.

ANRE nu plafonează prețul pentru gazul lichefiat, care s-a scumpit și el. La început de septembrie, un litru de gaz lichefiat costa 12,07 lei, iar astăzi prețul la panou este de 13,15 lei.î


ANRE precizează, într-un comunicat de presă, că prețurile majorate sînt cauzate de tendințele înregistrate în cadrul tranzacțiilor internaționale, în contextul creșterii continue a cererii mondiale la petrol și produsele derivate ale acestuia. Prețurile la benzină și la motorină pe piața internațională înregistrează un nivel maxim din ultimii ani.

Potrivit unor modificări operate de ANRE la Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, agenții economici sînt obligați să raporteze la ANRE prețurile aplicate în ziua următoare la comercializarea cu amănuntul a tuturor produselor petroliere.

Informația va fi prezentată în fiecare zi lucrătoare, pentru fiecare stație de alimentare, pînă la ora 16:00, prin intermediul unei platforme electronice. Agenția și-a rezervat cel mult trei luni ca să vină cu soluția tehnică funcțională pentru platforma menționată.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Guvernul anunță că există un deficit de personal în structurile de stat. În opinia dvs., cum am putea rezolva această problemă?
 X