X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Cu ce sentiment au venit migranții moldoveni la Zilele Diasporei (VIDEO)

17 aug. 2018,, 18:30   Societate
3470 0

A devenit deja o tradiție ca în fiecare an, la sfîrșitul lunii august, moldovenii stabiliți cu traiul în diferite colțuri ale lumii să revină acasă. În acest an, circa 140 de conaționali de-ai noștri din 22 state au venit la Chișinău pentru a participa la Zilele Diasporei, notează Noi.md.

Fie că s-au implicat activ în evenimentele diasporale, fie că au participat astăzi pentru prima dată, moldovenii de peste hotare sînt determinați să contribuie cu ce pot la îmbunătățirea lucrurilor în țară. Mulți dintre ei s-au arătat dezamăgiți de ce-au găsit în țară.

„Chiar de la momentul intrării în țară observi parcă o apăsare a populației, o descurajare. Nu ești convins că oamenii văd un viitor în această țară”, ne-a spus un moldovean stabilit cu traiul în Canada.

„Ne dorim să contribuim și noi cu ceva, să ajutăm raioanele și satele noastre abandonate, să vedem ce propuneri sunt. Îmi pare că lumea e plină de probleme. Unde nu te-ai duce peste tot oamenii sînt triști, nemulțumiți”, a menționat o reprezentantă a diasporei din Portugalia.

„Este țara mea. Nu este acolo unde mi-am dorit să fie, nu poate atît de dezvoltată cum vreau să o văd, dar este țara mea. Ce probleme îmi sar în ochi? Nu este încredere între guvernare și populație, autoritățile nu sînt transparente. E păcat, pentru că este o țară mică și cred că poate fi ușor direcționată pe un făgaș pozitiv”, a relatat o femeie ce locuiește în SUA.


În opinia lui Ghenadie Crețu, șeful Organizației Internaționale pentru Migrație, deseori diaspora moldovenească se simtă exclusă și neînțeleasă. Tocmai din acest considerent, astfel de reuniuni menite să asigure o punte de legătură între cei plecați și cei rămași, sînt binevenite.

„Aceste congrese au scopul de a sigura apropierea dintre oamenii plecați și guvern, pentru a le asculta păsul, a afla care le sînt problemele și a găsit soluții. O altă problemă ține de solidarizarea diasporei. Trebuie să învățăm din practicile altor națiuni, care anume în diasporă au demonstrat o coeziune puternică, se ajută reciproc. Anume de aici poate începe schimbarea, oamenii au văzut cum se poate altfel. Prin urmare de aici pot fi dezvoltate proiecte de țară pe termen lung”, a explicat Crețu.

Menționăm că Zilele Diasporei sînt organizate anual, la sfîrșitul săptămînii a treia din luna august. Scopul evenimentului este de a consolida dialogul dintre Guvern şi diasporă, de a mobiliza asociațiilor diasporei și a societății civile pentru dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?