Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Cu ce înlocuim carnea fără a dăuna sănătății

6 iun. 2022,, 05:00   Societate
3216 1

În condițiile în care nutriționiștii susțin că cea mai sănătoasă dieta este cea care combină echilibrat vitaminele și mineralele din legume și fructe cu proteinele și fibrele din carne, adoptarea unei diete fără carne poate deveni o problemă pentru sănătate.

Proteinele joacă un rol important în organismul nostru. Sunt prezente în mușchi, piele și organe și sînt necesare tuturor reacțiilor biochimice ce au loc în corp. Pentru a ne menține organismul puternic și sănătos avem nevoie de ele în alimentația zilnica. E nevoie de ele în fiecare zi pentru că organismul nu le stochează.

Proteinele de origine animală din cărnuri, ouă, lactate sînt cele mai bune pentru că ele conțin toți cei 9 aminoacizi esențiali, pe care care organismul nu îi poate produce de la sine. Proteinele vegetale din semințe, cereale, legume conţin doar 8 aminoacizi, cu excepţia proteinei extrase din soia, care îi are pe toți cei 9, transmite Noi.md cu referire la goveggie.ro.

Alternative vegetariene pentru carne – sănătate și gust

Dacă plănuiești sa renunți la consumul de carne, temporar (în perioada postului) sau definitiv, este important să ai în vedere cîteva alternative vegetariene pentru carne, sănătoase și bogate în substanțele nutritive pe care trebuie sa le consumi.

Dacă ai o dietă variată la care adaugi nuci, semințe, produse din soia, cereale integrale sau alte leguminoase precum fasole, linte, năut, necesarul de proteine este foarte bine acoperit. O varianta sățioasă și sănătoasă este și carnea vegetală, un produs care imită carnea reală și care se obține din soia, legume (cartofi, ciuperci), gluten… Cu textură și chiar gust asemănător, aceste alternative vegetariene pentru carne te vor face să nu simți lipsa cărnii.

Cerealele – proteine vegetale mai sănătoase


Poți încerca să gătești rețetele tale favorite, doar că în loc de carne vei folosi înlocuitori. Poți mînca aceleași mîncăruri preparate ca înainte doar că fără carne, de data aceasta. De exemplu, dacă îți plăceau spaghetti cu chili și carne, poți folosi ca înlocuitor de carne granule de soia sau seitan, jackfuit sau nucă măcinata. Mîncarea va fi la fel de gustoasă. Există foarte multe rețete vegetariene care se pot pregăti fără carne, cu produse care se dovedesc alternative vegetariene delicioase.

Se spune ca proteinele de origine vegetală sînt mult mai sănătoase decît cele de origine animală, iar cele precum, cous cous, bulgur sau quinoa sînt și sățioase. De departe cea mai bună variantă pentru că are un aport de carbohidrați și proteine de care organismul are nevoie este quinoa, cu 4 g de proteine la fiecare 100 g de produs. Quinoa este un concurent serios pentru carne și pentru că are un gust și o aromă plăcute și o consistență de luat în seamă. Se pregătește asemănător cu orezul. Este o cereală versatilă care poate fi substitut pentru paste sau orez și are un gust excelent în supe sau salate.

Burgeri, chiftele, tocănițe, pateuri, plăcinte la cuptor sînt doar cîteva din preparatele în care lintea, fasolea sau năutul înlocuiesc cu succes carnea. Ele oferă și proteine vegetale decalitate și conțin un aport ridicat de vitamine și minerale. Evident, trebuie fierte separat înainte sau luate din conservă, dar apoi se pot folosi întocmai cum am proceda cu carnea tocată.

Чем заменить мясо без вреда для здоровья (фото 13)

Lintea conține 9 grame de proteine la fiecare 100 de grame. Pe lîngă profilul proteinic ideal, lintea bogată în fier, zinc, potasiu, hrănește în același timp rinichii și glandele suprarenale.

Pentru ca sînt în esență legume, boabele de năut au un conținut bogat de fibre și nutrienți și puține grăsimi. Cu un conținut de 12 grame de proteine într-o porție de 200 de grame, au mai multe proteine decît alte legume de felul lor. Sunt bune fierte și pasate în pasta humus, sau le poți folosi în salate în loc de ton sau pui.

Fasolea ca alternativă la carne este un aliment excelent din cauza conținutului său ridicat de fibre și aport scăzut de grăsimi. Consumul de fasole joacă un rol crucial în menținerea unui sistem digestiv sănătos. De asemenea, contribuie la reglarea nivelului de colesterol. 100 de grame de de fasole nu conțin mai mult de 120 de calorii, ceea ce înseamnă că este un aliment sățios și poate fi mîncat în cantități mai mari. Sunt înlocuitorul perfect al cărnurilor în chilli, quesadillas sau tacos, mai ales dacă folosești soiuri cu boabe negre sau roșii.

Ciupercile – înlocuitorul de succes al preparatelor cu carne

Unele din cele mai cunoscute înlocuitoare de carne, sînt ciupercile care pot înlocui cu succes mîncărurile pe bază de carne. Sunt bogate în proteine, gustoase și sănătoase. Se pot prepara la grătar, pane sau sub formă de salată. Pot fi ingredientul principal pentru soteuri sau supe, iar aroma lor concurează și depășește de multe ori gustul cărnii.

Ciupercile sînt o sursă bogată de proteine vegetale de calitate. În plus, ciupercile conțin seleniu, cupru și fier, ceea ce le face înlocuitorii perfecți pentru carne. Sunt extrem de eficiente în dietă și deși au o valoare nutritivă ridicată, totuși, ciupercile au conținut scăzut de calorii și grăsimi. O porție de ciuperci conține 20 de calorii. 100-200 g ciuperci uscate consumate zilnic, pot substitui carnea, menţinînd în organism un echilibru normal.

Чем заменить мясо без вреда для здоровья (фото 9)

Soia – proteina cu o contribuție valoroasă în dieta vegetariană

Proteinele din soia aduc o contribuție valoroasă unei diete vegetariene, acest aliment fiind un înlocuitor sănătos pentru produsele din carne. Proteina din soia extrasă din boabele de soia conține aminoacizi esențiali, vitamine și minerale. Scade nivelul colesterolului și riscul bolilor de inimă și cancer datorită conținutului scăzut de grăsimi și carbohidrați. Un atu important al soiei se referă la gustul său foarte bun și la faptul că produsul se găsește în magazine, de multe ori semi-preparat sub formă de pateu, de lapte și de brînză sau alte conserve.

Tofu – produs vegetarian cu proprietăți terapeutice

Tofu este un produs vegetarian obținut din boabe de soia, apă și un agent de coagulare, foarte nutritiv și bogat în proteine. Această brînza vegetală obținută din laptele bătut de soia este bogată în amino-acizi și poate înlocui cu succes carnea și ouăle din meniul zilnic.

În 100 de grame de tofu găsești 9 grame de proteine, ceea ce îl face o opțiune sățioasă în locul cărnurilor Este un substitut bun pentru carne, în perioadele de post sau pentru persoanele vegetariene. Are efect antioxidant, conține 8 aminoacizi utili organismului, care nu pot fi produși în alt fel de către acesta.

În plus brînza de soia are proprietăți terapeutice importante, conținînd acizi grași polinesaturați. Acțiunea terapeutică a acestui aliment are la bază proprietăți stimulente, vitaminizante, tonifiante, energizante și remineralizante ale organismului și de prelungire a duratei vieții.

Există o multitudine de rețete în care se folosește tofu. Se poate consuma direct, iar combinat cu mirodenii se poate folosi în sosuri, la pizza, sandvişuri, în omlete sau paste.

Tempeh-ul – sursa de proteine pentru vegetarieni

Tempehul este un amestec din boabe de soia fermentate, care are gust de mix de semințe. 100 g de tempeh conține 11 grame de proteine. Probioticele care rezulta în urma fermentării stimulează sistemul digestiv, întăresc sistemul imunitar și ajută la refacerea organismului în timpul tratamentelor cu antibiotice. Trebuie gătit cel puțin 20 de minute înainte de a-l consuma. Merge de minune în sandwich-uri, plăcinte, în salate sau sandvișuri.

Чем заменить мясо без вреда для здоровья (фото 3)

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?