Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Cu care elevi străini este mai greu de lucrat la Universitatea de Medicină din Moldova?

5 iun. 2019,, 14:00   Societate
3538 0

La Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie din Moldova Nicolae Testemițanu (USMF), învață studenți din peste 30 de țări și cel mai greu este să lucrezi cu tinerii arabi și turci.

Rectorul său Ion Ababii a recunoscut acest lucru într-un interviu exclusiv acordat ”KP”, transmite Noi.md.

El a menționat că mai multe probleme există cu tinerii arabi și turci, pentru că ei au un caracter mai expresiv, sînt mai gălăgioși, mai vorbăreți.
"Mai mult, acești bărbați privesc uneori tinerele noastre profesoare de sex feminin cu superioritate. Sîntem nevoiți să-i educăm pe cei mai încăpățînați.

Disciplina la noi este cea mai importantă, nu permitem nimănui să o încalce. Dar studenții nici nu se plictiseasc la noi - există complexe sportive excelente la universitate, echipe puternice de fotbal, baschet și volei. Mulți se ocupă cu plăcere de activități de artă plastică, ne familiarizează cu arta popoarelor lor", a spus Ion Ababii.

Potrivit acestuia, universitatea cooperează cu aproape o sută de universități din lume, iar mulți studenți moldoveni, rezidenți și aspranți fac stagieri în clinici străine cunoscute și universități medicale, în laboratoare cu echipament modern.


În același timp, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie Nicolae Testemițanu prezintă, de asemenea, interes și partenerilor străini.

"În timpul verii, studenții facultăților de farmacie din Polonia, România, Ucraina și alte țări desfășoară o practică foarte interesantă și intensă în centrul nostru științific de cultivare a plantelor medicinale în apropierea satului Bardar, la 15 km de Chișinău. Planificăm extinderea acestei pepiniere, unde cresc mai mult de 250 de plante medicinale pe cîteva hectare. Odată noi am trimis studenții noștri la o asemenea practică în Georgia, în alte regiuni. Dar statul a ajutat la înființarea acestui centru de cercetare, iar acum importanța unei astfel de platforme de formare este greu de supraestimat", a declarat rectorul USMF.

Potrivit acestuia, studenții străini care vin la noi se antrenează activ la centrul de simulare universitară. Cu ajutorul simulatoarelor virtuale de înaltă precizie, elevii deja din al doilea an au experiență în relația cu pacientul și diverse abilități medicale.

Toată lumea s-au putut familiariza cu activitatea acestui centru de Ziua Ușilor Deschise, cînd sute de băieți și fete au vizitat Muzeul Anatomiei Umane, Centrul Stomatologic, Biblioteca Medicală Științifică.

"În acest an, pentru prima dată, a avut loc în cadrul Zilei Ușilor Deschise o expoziție a participanților la concursul de artă"Doctorul prin ochii unui copil". Cîștigătorii săi au fost premiași cu diplome de onoare", a subliniat Ion Ababii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?