COVID-19 : VACCINAȚI 1 007 469  INFECTAȚI 417 369 (+5138)   TRATAȚI 373 179     DECESE 10 566(+24)   Mai multe detalii 
Criza energetică stiri: 553
Coronavirus stiri: 7949

CSP a respins cererea lui Stoianoglo cu privire la suspendarea procedurii

2 dec. 2021,, 13:44   Societate
1568 1

Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo, a venit cu o cerere către CSP pentru a suspenda procedura de evaluare a performanțelor sale. Membrii Consiliului, reuniți astăzi în ședință, au respins cererea.

Raportorul Svetlana Balmuș a propus respingerea cererii, iar majoritatea membrilor au votat „pentru”, transmite Noi.md cu referire la unimedia.info.

Din a treia încercare și fără Sergiu Litvinenco, CSP a creat comisia ce-l va evalua pe Stoianoglo.

CSP a aprobat și regulamentul privind procedura de evaluare a Procurorului General suspendat. „Potrivit regulamentului subiectul expus evaluării, inclusiv instituțiile cu drept de propunere sînt în drept să formuleze cereri de recuzare sau de abținere, care urmează să fie examinate de Consiliu în termen de 24 de ore, la expirarea cărora urmează ca CSP să adopte hotărîrea de constituire a Comisiei”, a anunțat membrul CSP Constantin Șușu.

Tot ieri, șefa statului, Maia Sandu, a decis cine va reprezenta Președinția în Comisia pentru evaluarea performanțelor Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo. Este vorba despre Drago Kos, jurist din Slovenia, șeful Grupului de lucru anticorupție al OCDE, consultant anticorupție al agențiilor specializate din Kosovo și Ucraina. Totodată, și Ministerul Justiției și-a desemnat membrul care va face parte din Comisie. De asemenea, unul dintre membri a fost înaintat de șeful suspendat al PG, potrivit regulamentului aprobat tot astăzi de CSP.


Totodată, Mariana Alexandru, consilieră a Procurorului-şef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) din România, a fost desemnată de Consiliu în calitate de membră a Comisiei pentru evaluarea performanțelor Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo.

La 18 noiembrie, fosta președintă interimară a Curții de Apel Chișinău, Lidia Bulgac, a fost desemnată, de Consiliul Superior al Magistraturii, în calitate de membră în Comisia pentru evaluarea Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo.

La 11 noiembrie, CSP a dat undă verde cererii de evaluare a lui Stoianoglo, înaintată de Maia Sandu. Inga Furtună și Eduard Varzar au fost desemnați ca membri din partea CSP pentru Comisia de evaluare, pentru a participa la elaborarea conceputului.

Președinta Maia Sandu a depus la Consiliul Superior al Procurorilor o sesizare prin care a cerut evaluarea activității Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo, după ce a văzut că cei de la Consiliu nu au făcut acest pas. Întrebată de ce a venit atît de tîrziu această sesizare, Sandu a menționat că în luna octombrie „criza gazelor i-a ținut ocupați pe toți”. „Instituțiile statului implicate în lupta anticorupție trebuie să acționeze ferm, după lege, și să țină cont de așteptările societății”, a menționat șefa statului.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

De ce, în opinia dumneavoastră, ar trebui să fie îngrijorate în primul rînd autoritățile din Republica Moldova?
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
 X