Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Criza energetică atinge spitalele. Manageri: Cheltuielile vor fi triple

26 oct. 2022,, 11:30   Societate
1930 0

Facturile vor deveni o povară prea grea în iarna care vine. ”Cheltuielile vor fi triple”, spun managerii de spital, care caută cu înfrigurare soluții. Un scenariu nu prea dorit este comasarea secţiilor și reducerea numărului de paturi.

Unii directori cred că ajutorul va veni din partea statului. Ministerul Sănătății spune că sprijinul a fost acordat mai înainte, prin modificarea legislației, transmite Jurnaltv.md.

Simțul autoapărării îi face pe managerii de spital să mai stingă lumina, pe unde nu-i chiar mare nevoie, și să amîne începerea perioadei de încălzire. În Chișinău, instituțiile au căldură, dar în regiuni lucrurile stau altfel. Spre exemplu, la Spitalul Raional Șoldănești încă nu a fost conectată căldura, comparativ cu anul trecut, cînd sezonul de încălzire a început pe 5 octombrie. În acest an, de plata unor facturi mari îi mai salvează timpul bun de afară, spun responsabilii.

VASILE MÎȚU, responsabil de centrala termică a Spitalului Raional Șoldănești: "Nu am început încă, mai facem puține economii, pentru că temperatura minimă pe timp de zi nu a ajuns la 7-8 grade. Pentru ca să o pornim, trebuie timp de trei zile consecutiv să fie 8 grade pentru ca să conectăm încălzirea."

Spitalul deține 14 mii de metri pătrați de suprafață care trebuie încălzită. Asta ar însemna un consum zilnic de circa o mie de metri cubi de gaz, în funcție de temperatura de afară. Factura lunară a spitalului în perioada rece s-ar ridica la o sumă exorbitantă în acest an, de peste 900 de mii de lei.


VASILE MÎȚU, responsabil de centrala termică a Spitalului Raional Șoldănești: "Anul trecut, de exemplu, dacă în medie consumam o mie de metri cubi de gaz pe zi, cu șapte-opt lei era un preț, dar acum cu 30 de lei, e cu totul altceva, e triplu."

Anul trecut, odată cu majorarea prețului la gaz, spitalul a beneficiat de compensarea cu 10 la sută a cheltuielilor pentru încălzire. În acest an, situația rămîne incertă. La Spitalul Raional Florești, unde anual sînt tratați peste 13 mii de pacienți, a început încălzirea instituției, doar pe timp de noapte, cînd temperaturile sînt scăzute. Fac economii și încearcă să amîne măcar pînă la începutul lunii noiembrie sezonul de încălzire. Cînd am intrat în spital, pe holuri era beznă. Totuși, economiile se fac cît pot, dar nu în detrimentul pacienților, ne-a declarat directorul instituției, care spune că banii pentru încălzire care au mai rămas pînă la sfîrșit de an sînt insuficienți.

LUDMILA CAPCELEA, director Spitalul Raional Florești: "Pentru ultimele trei luni, pe care le avem pînă la sfîrșitul anului, ne rămîne o sumă foarte mică, care este insuficientă cu prețurile actuale ale gazului și sperăm la un contract adițional cu CNAM pentru suplinirea deficitului."

Povara financiară, pusă pe umerii managerilor de spital, este enormă. Nu vor putea face faţă cheltuielilor, așa cum bugetele au fost stabilite în baza vechilor tarife la gaz şi energia electrică. Spitalul dispune de surse de încălzire alternative. Singura soluție temporară sînt generatoarele electrice, care ar salva cît de cît situația.

OLEG FEDOROVICI, inginer la Spitalul Raional Florești: "Am colaborat cu o instituție în privința la niște proiecte cu sisteme fotovoltaice. sîntem în așteptare. Spre asta mergem, dar încă mai este nevoie de timp."

În cazul în care Compania Națională de Asigurări în Medicină nu va dispune de suficienți bani pentru încheierea contractelor adiționale cu spitalele, managerii instituțiilor iau în calcul diferite scenarii. Directorii vor fi nevoiţi să comaseze secţiile și să reducă paturile.

Am încercat să aflăm de la autorități cum vor fi rezolvate problemele din iarna care vine, dacă iau sau nu în calcul acorduri adiționale cu spitalele. Ministerul Sănătății ne informează că a intervenit cu modificări în legislație, prin care spitalelor le-au fost alocați bani suplimentar în contextul creșterii prețurilor.

MINISTERUL SĂNĂTĂȚII, DESPRE CRIZA DIN SPITALE: "Pe parcursul anului curent au fost operate două modificări la Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2022 (nr. 207/2021), prin care au fost aprobate alocări de mijloace financiare suplimentare, necesare pentru buna funcționare a prestatorilor de servicii medicale, inclusiv în contextul riscului majorărilor de prețuri."

Ministerul Sănătății nu face referire la cifre exacte. În Republica Moldova, practic, toate spitalele se încălzesc cu gaze naturale, iar alternative termice nu au.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?