COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 849 435 INFECTAȚI 328 000(+906)   TRATAȚI 306 269     DECESE 7497(+38)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2955
Puterea stiri: 6783
Coronavirus stiri: 7606

Cristina Lesnic, îngrijorată de noul caz de răpire în Zona de Securitate

30 oct. 2020,, 13:47   Societate
2213 0

Viceprim-ministra pentru reintegrare, Cristina Lesnic, şi-a exprimat îngrijorare cu privire la un nou caz de răpire a unui cetăţean în Zona de Securitate de către structurile de forţă subordonate Tiraspolului, care s-a produs joi dimineaţa.

Potrivit agenţiei Infotag, cu referire la Biroul politici de reintegrare, despre aceasta ea a spus în cadrul întrevederii din ajun cu şeful Misiunii OSCE în R. Moldova, Claus Neukirch.

"O problemă stringentă pusă în discuţie s-a referit la cazul persoanelor răpite în perioada 7-8 octombrie curent, precum şi la situaţia celor două persoane care continuă să rămînă în detenţie, precum şi necesitatea de a le asigura dreptul la asistenţă medicală, asistenţă juridică şi întrevederea cu rudele sale ca acţiuni primare, iar ca finalitate eliberarea acestora", se artă într-un comunicat al Biroului de reintegrare.

Biroul menţionează că aceste acţiuni "au fost condamnate de mai multe state-membre ale OSCE în cadrul reuniunilor Comitetului Permanent al OSCE din 8, 15 şi 22 octombrie curent, la Viena, în cadrul intervenţiilor prezentate de către R. Moldova".

"Chişinăul insistă asupra eliberării persoanelor deţinute ilegal şi eliminarea barierelor de circulaţie pentru funcţionarii statului în cazul celor răpiţi din r. Camenca", a declarat Lesnic.


Un subiect sensibil abordat în cadrul discuţiilor purtate a vizat deplasarea, din ajun, a patru vehicule de la Tiraspol în direcţia depozitului de muniţii Cobasna.

"O notificare tîrzie a fost recepţionată de comandamentul de militari, iar autorităţile moldoveneşti nu au acceptat. Potrivit notificării recepţionate în data de 28 octombrie, o coloană de 7 vehicule urma să se deplaseze pe itinerarul Tiraspol-Cobasna-Tiraspol în perioada 29-30 octombrie curent. Despre fixarea acestor evenimente a fost informată Misiunea OSCE", se artă într-un comunicat al Biroului de reintegrare.

În cadrul şedinţei, s-a mai menţionat că delegaţia moldovenească în cadrul Comisiei Unificate de Control (CUC) încearcă de cîteva săptămîni să includă pe ordinea de zi mai multor incidente ce ţin de problematica drepturilor omului, multiplicarea acţiunilor destabilizatoare, precum şi alte aspecte relevante.

"Cu toate acestea, de fiecare dată cînd aceste propuneri nu sînt acceptate nici măcar pentru discuţii", a spus Lesnic. În cadrul întrevederii, Lesnic şi Neukirch au discutat, de asemenea, despre subiectul organizării votării pentru locuitorii Transnistriei la viitoarele alegeri prezidenţiale din 1 noiembrie în Moldova.

"S-a convenit că Misiunea OSCE şi Biroul politici de reintegrare va coordona în regim de lucru în ziua scrutinului eventualele situaţii ce necesită implicare", se arată în comunicat.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Care, după părerea dvs., ar fi acțiunile necesare pentru ca Republica Moldova să depășească cît mai repede criza energetică?
🔽🔽