Jocurile Olimpice stiri: 120
Transnistria stiri: 1410

Creștinii sărbătoresc astăzi Duminica Mare

23 iun. 10:20   Societate
4377 0

Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi, Rusaliile, Pogorîrea Duhului Sfînt sau Cincizecimea, unul dintre marile praznice împărăteşti ale Mîntuitorului, în care a fost alcătuită prima comunitate creştină, nucleul Bisericii de mai tîrziu.

Duminica Cincizecimii, numită în popor şi Duminica Mare, este sărbătoarea anuală a pogorîrii Sfîntului Duh peste Sfinţii Apostoli, eveniment pe care ni-l istorisesc Faptele Apostolilor şi cu care se încheie descoperirea faţă de lume şi de creaţia lui Dumnezeu.

Un semn distinctiv al Duminicii Mari este împodobirea cu rămurele verzi a stîlpilor de la porți, ușilor și ferestrelor casei și nu în ultimul rînd a icoanelor.

De asemenea, se mai păstrează tradiția ca în această zi copiii să fie trimiși să adune flori de corovatic, cimbrișor, care sînt aşternute în toată casa. Unele crenguțe sînt duse la biserică și sfințite, după care se păstrează cu mare grijă la icoane. Pe urmă, ramurile uscate sînt aruncate în curte mai ales cînd plouă cu grindină.

Obiceiul împodobirii locuințelor cu frunzari simbolizează atît fertilitatea plantelor, cît și protecția gospodăriei de Rusalii. În mitologia populară, Rusaliile sînt niște ființe supranaturale, care le iau mințile oamenilor.


19
0
0
3
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?