COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Creştinii ortodocşi sărbătoresc Sîmbăta Morţilor sau Moşii de vară

Creştinii ortodocşi sărbătoresc Sîmbăta Morţilor sau Moşii de vară

Creştinii ortodocşi prăznuiesc pe 6 iunie Moșii de vară sau Sîmbăta Morţilor. Cu acest prilej, în toate bisericile ortodoxe se oficiază Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuţi la cele veşnice.

În tradiția populară există șapte sîmbete ale morților. Acest ciclu de șapte sîmbete este deschis de Moșii de iarnă și închis de Sîmbăta lui Lazăr (ziua dinainte de Duminica Floriilor). În această sîmbătă, dinaintea Duminicii Pogorîrii Duhului Sfînt, biserica face pomenirea generală a morţilor, „rugîndu-se pentru ei, prin rugăciunile şi cîntările înscrise în slujba zilei din Penticostar, pentru ca şi ei să se bucure de darurile Sfîntului Duh, a cărui pogorîre este prăznuita în duminica următoare”, transmite moldpres.md.

De ziua Moșilor de Vară se împart oale pentru morți, pentru a avea din ce să bea apă. „Nu se spală în această zi și nu se muncește. Pe vremuri, se spunea că femeile nu trebuie să toarcă și nu trebuie să arunce lături. Superstițiile spuneau că dacă femeile torc, se întorc colacii împărțiți pentru pomenirea morților. Dacă se aruncau lături, se spunea că ajung în gura morților, care se răzbună. Oamenii nu trebuie nici să măture în această zi”, indică mai multe surse.


Tradiția veche mai spune că din primul fel de mîncare pe care-l guști în această zi, trebuie să împarți, ca să nu se abată asupra ta pierderi. Dacă oamenii scot apă din fîntînă de Sîmbăta Morților, trebuie să lase un bănuț pentru apa celor morți. Ce se împarte trebuie să fie nou și proaspăt.

Astăzi, oamenii dau de pomană și cireşe, ceapă sau usturoi verde, pentru ca grădina lor să rodească.

Se mai spune că dacă în această zi plouă, anul va fi mănos. Și dacă arunci o crenguță de tei în ploaie, se oprește.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load