X 

Creștinii ortodocși sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului

21 sep. 07:44   Societate
2131 0

Marți, 21 septembrie, creștinii ortodocși de stil vechi din Republica Moldova sărbătoresc Nașterea Sfintei Fecioare Maria – Maica Domnului și Mîntuitorului Iisus Hristos, una dintre cele 12 sărbători împărătești de peste an din calendarul bisericesc creștin-ortodox.

Sărbătoarea Nașterii Domnului (21 septembrie) marchează începutul noului an (14 septembrie), așa cum tăierea capului Sfîntului Ioan Botez (11 septembrie) a marcat sfîrșitul anului bisericesc.

Sfînta Fecioară Maria și Sfîntul Ioan Botezătorul sînt singurii Sfinți care, conform învățăturii creștine, au fost sfinți încă de la nașterea lor. Astfel, ei sînt cei mai mari dintre oameni.

Nașterea Maicii Domnului în popor se mai numește Sînta Maria cea Mică. Sînta Maria cea Mare este sărbătorită pe 28 august – este vorba de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului.

Printre credințele și practicile populare legate de Sînta Maria cea Mică se regăsesc: se pune în cui pălăria și se verifică căciula pentru vremea rece; după ziua aceasta se jupoaie coaja ulmului și a teiului spre a o folosi la legat; în această zi șerpii se retrag în viziunile lor pentru iernat; acum gerul aduce bruma pe pămînt; păsările călătoare, în special rîndunelele și graurii, încep să zboare spre țările calde.


În popor se spune că sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului reprezintă hotarul astronomic dintre vară și toamnă, moment în care se dă start lucrărilor agricole de toamnă, iar noul anotimp începe să-și intre în drepturi. În această zi, la fel ca și de Sînta Maria cea Mare, nu se lucrează, pentru a nu pierde binecuvîntarea și acoperămîntul (protecția) Maicii Domnului.

Sărbătoarea Sînta Maria cea Mică este așteptată în toate localitățile din Republica Moldova, dar mai ales în cele ale căror biserici poartă numele Nașterii Maicii Domnului, unde se serbează Hramul bisericii și al satului sau orașului.

Secretarul Mitropoliei Bisericii Ortodoxe din Moldova, Vadim Cheibaș, a declarat pentru IPN că, „deși în cadrul Mitropoliei Moldovei sînt mai multe locașuri sfinte cu hramul Adormirii Maicii Domnului, sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului este marcată cu mare cinste de către credincioșii creștin-ortodocși din cele mai vechi timpuri”.

Este semnificativ faptul că cea mai veche biserică din Chișinău, cunoscută actualmente cu denumirea biserica Mazarache, de la începuturi a purtat hramul Nașterea Maicii Domnului.

În traducere din limba ebraică, numele Maria ar însemna, conform diferitelor surse: „cea plăcută”, „stăpînă”, „doamnă”, „steaua măririi”, „picătură de apă”. În limba greacă, numele Maria înseamnă „frumusețe” și „armonie”.

Datorită importanței mari pe care o are în Biserica Creștin-Ortodoxă, Macii Domnului îi sînt închinate patru sărbători peste an: Nașterea Maicii Domnului (21 septembrie), Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (4 decembrie), Adormirea Maicii Domnului (28 august) și Acoperămîntul Maicii Domnului (14 octombrie – hramul Chișinăului).

9
2
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?