COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Creștinii ortodocși îl comemorează azi pe Sfîntul Dimitrie

Creștinii ortodocși îl comemorează azi pe Sfîntul Dimitrie

Astăzi creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfîntul Marele Mucenic Dimitrie.

Sfîntul şi Marele Mucenic Dimitrie s-a născut în cetatea Solun (Tesalonic) din Grecia. A trăit în timpul împăraților Dioclețian (284-305) și Maximian (286-305).

Tatăl lui era voievod în cetatea Solunului, fiind creștin, care însă nu îndrăznea să-și mărturisească credința, din cauza prigoanei asupra creştinilor din partea împăraţilor păgîni. Astfel, Dimitrie a cunoscut adevărul din cuvintele părinţilor.

După moartea tatălui sau, a fost numit guvernator al Tesalonicului. Ulterior a fost întemnițat pentru faptul că nu a ascuns că este creștin. Pe atunci creștinii erau trimiși să lupte cu gladiatorii. În acele lupte creștinii erau victime sigure.


Potrivit tradiției, Nestor – un tînăr creștin, cere binecuvîntarea de la Sfîntul Dimitrie să-l omoare pe Lie, gladiatorul favorit al împăratului, pentru a pune capăt luptelor sîngeroase. Nestor reușește să-l străpungă cu lancea pe Lie. La finalul acestei lupte, împăratul Maximian poruncește ca lui Nestor sa i se taie capul, iar Dimitrie să fie străpuns cu sulițele. Din trupul lui Dimitrie nu a curs sînge, ci mir tămăduitor de boli.

Sfîntul Dimitrie a fost martirizat la Sirmium (Sremska Mitrovita, în Serbia), iar moaștele lui au fost aduse în Tesalonic pe 26 octombrie 413. Biserica actuala în care se află moaștele Sfîntului Mucenic Dimitrie a fost transformată în moschee în anul 1493 și redată cultului creștin în 1912.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load