COVID-19 în MOLDOVA

Creştinii ortodocşi de stil vechi îi serbează azi pe Sf. Apostoli Petru şi Pavel

Creştinii ortodocşi de stil vechi îi serbează azi pe Sf. Apostoli Petru şi Pavel

Creştinii ortodocşi de stil vechi îi sărbătoresc astăzi pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, care au fost „primii apostoli ai creştinismului”.

Sărbătoarea are loc după o perioadă de post, care variază ca durată, în funcţie de data Paştilor.

Cărţile bisericeşti arată că cei doi sînt cinstiţi împreună pentru că amîndoi au fost martirizaţi în această zi a anului 67. Înainte de chemarea la apostolie, Petru s-a numit Simon. Sfîntul Apostol Pavel s-a numit la început Saul, iar după convertire a primit numele Pavel. Deşi Petru a fost un simplu pescar, iar Pavel un învăţător al Legii, amîndoi au mărturisit dragostea pentru Hristos pînă la jertfă: Petru a fost crucificat cu capul în jos, iar Pavel decapitat.


Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sînt şi autori de epistole incluse de Biserică între textele canonice ale Noului Testament.

Unele surse arată că ei sînt ocrotitori ai celor lipsiți de libertate. Asta pentru că cei ajunși în penitenciare sînt persoane care au greșit față de Dumnezeu, precum au greșit și ei – în anumite perioade Petru s-a lepădat de Hristos, iar Pavel i-a prigonit pe creștini.

De asemenea, astăzi sînt omagiaţi toţi cei care poartă numele Petru şi Pavel sau derivatele acestora – Petronela, Paul, Paula, Paulin, Paulina, Petre, Petruţ ş.a. Mai multe sate şi oraşe din ţară sărbătoresc hramul.

În Republica Moldova, numele Petru şi Pavel sînt unele dintre cele mai populare, după Ion, Maria şi Ana.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load