X 
Criza energetică stiri: 1778
Cutremure stiri: 390
Eurovision stiri: 428

Crește numărul accidentelor rutiere cu implicarea copiilor

8 sep. 2022,, 09:00   Societate
1769 0

Numărul accidentelor produse pe zebre, cu implicarea copiilor, a crescut anul acesta față de anul trecut. Pînă acum avem 55 astfel de coliziuni, în timp ce în 2021 erau 48, în întreaga țară.

Potrivit poliției, majoritatea tragediilor au loc din vina șoferilor, care nu acordă prioritate pietonilor, iar riscul producerii acestora crește și mai mult odată cu începutul noului an școlar, transmite tv6.md.

Prin urmare, Inspectoratul Național de Securitate Publică a venit cu un șir de recomandări pentru părinți, elevi și șoferi.

Mai mulți părinți ne-au spus că bucuria prilejită de începerea unui nou an școlar vine odată cu frică pentru copii.

Iar cel mai mult, spun adulții, stau cu inima strînsă cînd știu că cei mici au de traversat străzi.


„Foarte tare îmi fac griji de fiecare dată, pentru că, mașinile nu mereu se opresc cînd văd pe cineva sau cîteodată trecerile de pietoni chiar dacă este semnul de semafor, semaforul este scurt și mașinile nu opresc, dar merg mai departe. Ei văd că se aprinde galbenul deja și se pornesc”.

Prin urmare, spun buneii și părinții, încearcă să fie cît mai vigilenți atunci cînd trec zebra și îi învață același lucru pe cei mici.

„Ultimul caz care ne-a întristat foarte mult cînd bunica a trecut nu demult cu nepoțelul și s-a terminat cu un caz tragic. O țin în partea ceea unde nu este mașina, tot timpul în partea opusă. Mașina merge din stînga sau din dreapta eu o țin invers”.

„Îi spun să fie atentă și e destul de bine. Eu tot sînt șofer și mă strădui la trecerile de pietoni să fac în așa mod ca trecerea de pietoni să fie sigură pentru pietoni”.

Și polițiștii au mers pe la instituțiile de învățămînt pentru a le amintit micilor pietoni cum să traverseze corect strada.

„-Știi cum trebuie să traversezi corect strada?
-Da.
-Îmi zici și mie?
-Trebuie să treci la semafor, cînd e roșu trebuie să stai pe loc, cînd e verde trebuie să mergi”.

Alți puști, la fel, afirmă că știu cum trebuie să fie un pieton responsabil.

„La verde trecem, la galben ne pregătim și la roșu ne oprim”.

„Eu trec cu atenție strada, mă uit în stînga și în dreapta dacă este vreo mașină și mă uit ca semaforul să fie verde”.

Natalia Golovco, ofițer de presă al INSP: „Recomandăm conducătorilor auto să respecte regulile de circulație, în special la trecerile de lîngă instituțiile de învățămînt. Să nu staționeze lîngă o trecere de pietoni, deoarece ceilalți conducători auto ar putea să nu vadă un pieton copil care se află deja pe trecere”.

Precizăm că, potrivit datelor INSP, doar în luna august pe teritoriul municipiului Chișinău au avut loc în total 99 de accidente rutiere, soldate cu două persoane decedate și 113 rănite.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?