Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Craciun: Găgăuzii vor susține progresul economic și ceea ce le influențează viața

29 oct. 2020,, 08:22   Societate
2934 0

Dacă un candidat va avea o agendă și slogane pro-ruse în Găgăuzia, iar alt candidat convingător va spune că venirea lui la putere va asigura construcția de drumuri sau de întreprinderi, găgăuzii vor susține progresul economic și ceea ce le influențează viața spre bine.

Declarațiile au fost făcute de Veaceslav Craciun, expert în probleme de regionalism, procese politice din UTA Găgăuzia, relații ale autonomiei cu autoritățile centrale ale Republicii Moldova, la dezbaterea publică: „Particularitățile votării în zonele geografice și teritorial-administrative ale Republicii Moldova, inclusiv regiunea transnistreană și UTA Găgăuzia, motive și efectele”, desfășurate de Agenția de presă IPN.

Potrivit expertului, în discuțiile pe care le au politicienii în Găgăuzia, tema Rusiei nu iese la suprafață în primul rînd. Fără să dea nume, acesta a menționat că unii politicieni vin să lucreze cu electoratul, dar alții vin și vorbesc despre lupta cu corupția cu o lună înainte de alegeri și atît. „Asta nu rezonează cu interesele cele mai importante ale oamenilor”.

Veaceslav Crăciun susține că un anumit candidat la prezidențiale are monopol pe această regiune, face campanie electorală activă. Principalul concurent al acestuia s-a conectat în campania electorală din regiune acum o lună. „Favoritul va cîștiga acest teren, îl ține sub control”. Expertul susține că găgăuzii votează pentru un partid politic nu pentru că sînt fanii lui, ci doar pentru că acest partid a făcut eforturi pentru a înțelege necesitățile locale.

În altă ordine de idei, Veaceslav Craciun, spune că Moldova se află la intersecția intereselor unor jucători geopolitici din exterior, respectiv, există o influență vizibilă și așteptări din partea acestora de la Moldova, inclusiv din partea Moscovei, Bucureștiului etc. „Mă abțin din a spune că o anumită influență este bună, dar alta este riscantă.
În așa situație, orice influența din afară, de a impune o strategie străină, nu este bună”.

Expertul este de părere că Moldovan este o țară diferită din multe puncte de vedere și asta se reflectă în preferințele de vot ale regiunilor. Însă elita politică trebuie să creeze poduri și să găsească interese comune cu ale comunităților locale.

Dezbaterile publice: „Particularitățile votării în zonele geografice și teritorial-administrative ale Republicii Moldova, inclusiv regiunea transnistreană și UTA Găgăuzia: motive și efecte”, fac parte din ciclul electoral „Noi și președintele: cine pe cine alege, cine pe cine reprezintă”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?