TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

COVID-19: Vor fi oare vaccinați copiii

Recomandările pentru vaccinare împotriva infecției cu COVID-19 se răsfrîng și asupra persoanelor care s-au tratat de acest virus. Aceasta însă după o perioadă de 14-90 de zile de la însănătoșire, în funcție de gravitatea bolii.

Copii însă, mai așteaptă. Aceasta în condițiile în care actualele vaccine sînt prevăzute pentru vîrsta de la 16 ani. Datele au fost precizate de președinta Comitetului Național Consultativ de Experți în Domeniul Imunizării și coordonator al Campaniei privind vaccinarea, Ninel Revenco la emisiunea „Cabinetul din Umbră”.

Specialista în vaccinare Ninel Revenco a menționat că toate categoriile de persoane vor putea merge la vaccinare, doar că persoane sănătoase pot să o facă cînd au acces și doresc acest lucru, iar cei care au făcut forme grave de boală - după un sistem amînat de cîteva zile, transmite agora.md.

„Toate persoanele merg la vaccinare. Toți cei cu vîrsta de la 18 ani în sus, fără limită de vîrstă. Merg la vaccinare și persoanele care au făcut COVID-19, doar cu o mică diferență. Cei care au făcut formele ușoare și asimptomatice, după ce se însănătoșesc, la interval de 14 zile merg la vaccinare cu două injectări, așa cum se cuvine.

Cei care au făcut formă gravă, au stat în reanimare, au primit transfuzie de plasmă sau sînge, sau tratamente mai specifice, aceste persoane, după însănătoșire la interval de 90 de zile vor merge la vaccinare”, spune Ninel Revenco.


Experta mai menționează că, persoanele cu vîrsta după 60 de ani merg la vaccinare dacă nu au semne de febră, de infecție respiratorie acută. Cei care au comorbidități - fie hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, renale, pulmonare, sînt supraponderale, la fel, merg la vaccinare.

„Vaccinul dat nu este viu, trebuie primit. Diferența este că nu vor face în rezultat acea imunitate ca și o persoană sănătoasă, dar oricum, sînt în grupul de risc și trebuie primit. Gravidele - dacă doresc pot să se vaccineze. La fel și mamele care alăptează la piept. Va face anticorpi care vor ajunge la copil”, spune Revenco.

Cînd vor fi imunizați copiii

„Copii și adolescenții nu vor fi vaccinați cu serurile care sînt acum în lista de autorizare. Aceasta pentru că nu sînt prevăzute pentru ei. Pentru Pfizer - cea mai mică vîrstă e de 16 ani, la AstraZeneca- 18 ani. Așteptăm studiile clinice în privința copiilor care se vor finaliza la sfîrșitul anului 2021. Apar rezultate pentru copii de 12-18. SUA intenționează în toamnă să vaccineze copii, sau poate în 2022. Studiul este dificil în cazul copiilor pentru că trebuie să fie voluntari”, a spus Ninel Revenco.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load