X 
Incendii stiri: 558
Criza energetică stiri: 1675

Costurile de perfectare a actelor se vor reduce

7 oct. 2022,, 07:32   Societate
3413 0

Criza blanchetelor pașapoartelor a fost soluționată. Licitația a fost cîștigată de o companie publică din Polonia care produce pașapoarte și pentru cetățenii polonezi.

Directorul Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, dă asigurări că noul furnizor este unul credibil, iar după ce a fost exclusă taxa de royalty aplicată anterior, costurile de perfectare a actelor se vor reduce, notează IPN.

Directorul ASP spune că nu mai există întîrzieri la perfectarea pașapoartelor, iar în curînd această problemă nu va mai exista nici în cazul celorlalte acte. Mircea Eșanu spune că și costurile de perfectare a actelor se vor reduce.

„Pe partea de pașapoarte nu avem nicio întîrziere, avem un flux normal de oameni care vin la oficiile noastre și primesc pașapoartele în regimul în care le comandă. Nu mai avem crize cu blanchetele de pașaport. În cazul celorlalte acte de identitate, buletine, permise de conducere, pașapoarte tehnice, sîntem pe punctul de a rezolva și acest disconfort, care a fost generat de această schemă și de dorința noastră de a ne debarasa de acele cotizații pe royalty care se aplicau inclusiv acestor acte. Pașapoartele au ieșit în evidență în această schemă pentru că pentru ele se încasa o taxă de 13,6 euro. Și în cazul celorlalte acte era taxă de royalty, dar nu chiar atît de mare, ci de 1,6 euro”, a spus Mircea Eșanu în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Potrivit șefului ASP, noul furnizor ne va oferi pînă la sfîrșitul lunii noiembrie cîteva sute de mii de blanchete, astfel încît toți cetățenii care s-au programat pentru perfectarea actelor să beneficieze de aceste serviciu fără întîrzieri.

„Noi am avut o licitație care s-a desfășurat transparent, corect, pentru noul furnizor de pașapoarte. Acum avem un furnizor credibil, este vorba despre o companie publică poloneză. Este compania care produce pașapoartele pentru Polonia și pentru alte 5-6 state. Este o companie subordonată Ministerului Finanțelor din Polonia. La costuri totale, economisim cel puțin 14-15 euro pentru un pașaport. Tot această companie, din a doua jumătate a lunii octombrie, ne va furniza și blanchetele pentru celelalte acte. În octombrie va veni prima tranșă de 60 de mii de blanchete de la compania poloneză. În noiembrie va mai veni un lot de 200 de mii, care ne readuce la normalitate. Noi ne cerem scuze de la cetățeni pentru acest disconfort, dar noi nu ne puteam permite să perpetuăm o schemă”, a mai spus șeful ASP.

Acum cîteva luni, Procuratura Anticorupție a pornit un dosar penal pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari obținuți în urma achiziționării blanchetelor pentru pașapoarte de la o firmă din Lituania.

1
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий