X 
Criza energetică stiri: 1689
Cutremure stiri: 301
Eurovision stiri: 412

Cosîh: "Nu va salva Moldova acum nici măcar gazul rusesc gratuit"

14 noi. 2022,, 18:00   Societate
14285 1

Populația Republicii Moldova fizic nu este în stare să achite tariful actual la gaze naturale de 29 de lei pentru 1 metru cub.

Această opinie a fost exprimată de expertul economic Oleg Cosîh, în emisia postului de televiziune NTV-Moldova, relatează Noi.md .
"Să zicem, vor putea plăti pentru o lună sau două. Apoi banii se vor termina. Nu ne vom putea obișnui cu un tarif atît de mare, pentru că la un moment dat populația va rămîne fără resurse pentru a-l plăti", a spus el.

Expertul economic a atras atenția asupra faptului că Moldova a căzut într-o turbulență globală, deoarece a acumulat o datorie uriașă la tarif. Așa-numitele abateri tarifare negative în doar un an s-au ridicat la aproximativ cinci miliarde de lei.

"Adică, am cumpărat gaz la un preț ridicat, iar prin tarif am plătit un preț mai mic. Și pentru a acoperi aceste 5 miliarde de lei, pentru a le compensa, chiar dacă prețul de achiziție va fi cel actual, de exemplu, 1.000 de dolari la 1.000 de metri cubi, vom plăti prin tarif 1.500 de dolari pentru a compensa aceste cinci miliarde de lei. Acest lucru, conform calculelor companiei Moldovagaz, va dura 3-4 ani. Adică, tariful nu va scădea în această perioadă în niciun caz. Chiar dacă gazul va fi gratuit, eu am calculat că va trebui să plătim 5 lei pe metru cub de gaz pentru a stinge această datorie. Imaginați-vă că Gazprom spune că de astăzi dă Moldovei gaze gratuit, iar guvernul spune că nu vom lua bani pentru livrarea acestui gaz către dvs., vom lucra gratuit, dar va trebui să plătiți cîte 5 lei metru cub pentru a stinge această datorie, care a fost formată în ultimul an", a spus Oleg Cosîh.

11
7
4
10
20

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий