X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Corupția din vamă descurajează investițiile străine, Expert-Grup

22 iul. 2022,, 09:12   Societate
2227 0

Fenomenul corupției în Serviciul Vamal scade cu aproximativ 30% încasările la bugetul public național și descurajează investițiile străine.

Potrivit unui studiu prezentat de Expert-Grup, în Republica Moldova la vamă se dă mită pentru a reduce termenul de procesare a actelor sau pentru ignorarea mărfurilor nedeclarate, transmite IPN.

„Corupția implică riscuri economice, fiind vorba în primul rînd de ratarea încasărilor la bugetul public. Pentru Republica Moldova acest lucru este foarte important pentru că mai mult de jumătate din veniturile fiscale vin din importuri, TVA, taxe vamale.

Banca Mondială estimează că în țările în curs de dezvoltare 1/3 din aceste venituri sînt ratate din cauza corupției. Corupția în vamă descurajează investițiile străine directe.

În Republica Moldova stocul investițiilor străine pe cap de locuitor este de patru ori mai mic decît media în Europa de Est, iar corupția din vamă este una dintre cauzele care contribuie la acest lucru.


Există riscuri de securitate publică în sensul că se introduce droguri, mărfuri restricționate, toxice, contaminate”, a menționat Marina Soloviova, director de program Expert-Grup.

Studiul Expert-Grup arată că mita în Republica Moldova este o metodă folosită pentru a facilita procesele, pentru accelerarea perfectării documentelor, pentru ignorarea mărfurilor nedeclarate, subevaluarea mărfurilor sau certificarea exporturilor fictive.

Pentru eradicarea fenomenului corupției în vamă, specialiștii Expert-Grup recomandă implementarea măsurilor de responsabilizare a personalului vamal, da și digitalizarea proceselor.

„Pentru procedurile care necesită intervenție umană trebuie luate măsuri de responsabilizare a personalului, cum ar fi supravegherea, introducerea rapoartelor de performanță, a testelor de integritate.

Este necesară profesionalizarea personalului prin acțiuni de instruire, recrutarea și promovarea să aibă loc în baza meritocrației, iar remunerarea să fie una adecvată”, a precizat Marina Soloviova.

Prezent la evenimentul de lansare a studiului, ministrul finanțelor a menționat că eradicarea flagelului corupției este prioritatea guvernării și a cerut cetățenilor să raporteze cazurile de corupție.

„Guvernarea este angajată total în procesul de diminuare a corupției în toate instituțiile, dar în primul rînd acolo unde se cunoaște că nivelul corupției este mare, fiind vorba de Serviciul Vamal și Serviciul Fiscal.

Avem un angajament total pentru eradicarea corupției din aceste instituții și căutăm parteneri în acest proces, societate civilă, jurnaliști, toți cei care doresc și pot contribui la eradicarea corupției. Dar cel mai mult avem nevoie de sprijin de la cetățeni. Cetățenii se plîng pe existența corupției, dar nu vin cu sesizări”, a spus ministrul Dumitru Budianschi.

Studiul „Riscurile de corupție în cadrul administrării vamale” a fost realizat de către Expert-Grup cu suportul organizației NED (National Endowment for Democracy).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?