COVID-19 în MOLDOVA

Copii de aur sau despre cît costă nașterea în Republica Moldova

Copii de aur sau despre cît costă nașterea în Republica Moldova

De la 1 ianuarie 2020, indemnizația unică la naștere a fost majorată pînă la 8 299 de lei, adică cu 388 de lei mai mult.

Dar cît costă, în general, să naști în Republica Moldova? Prețurile diferă în funcție de unde vrei să naști. Totuși, în instituțiile de stat asta este gratis. Vei achita pentru produsele din bagajul din maternitate.

Nașterile în instituțiile de stat sînt gratis, pentru că toate cheltuielile sînt acoperite de către Casa Națională de Asigurări în Medicină. Chiar dacă nu ai primă de asigurare medicală, gravidele o primesc gratuit.


În instituțiile private, nașterea, fie naturală sau prin cezariană, costă de la 15 de mii de lei, iar în unele instituții ajunge și la 30 de mii de lei. Aici se include analgezia epidurală, spitalizarea, medicamente, investigații, setul cu cele necesare pentru mamă și copil.

Dacă vrei să naști în spitalele de stat, trebuie să pregătești bagajul pentru tine și pentru bebeluș. S-ar putea ca multe lucruri necesare să le ai deja și să nu mai fie nevoie să le cumperi, însă va fi nevoie să cumperi lucruri pentru bebeluș.

nasyi

Bagajul pentru maternitate poate fi făcut în funcție de necesitățile tale. Ai putea să-ți iei un halat, ciupici, lenjerie de schimb și lucruri de igienă personală, scutece pentru adulți, absorbante, îmbrăcăminte pentru naștere, haine pentru bebeluș, scutece, biberon, medicamente pentru colici și alte lucruri, scrie noi.md cu referire la moldova.org.

Screen-Shot-2020-01-16-at-5.56.04-PM

Sursa: Facebook/Ask a Mom

Este important de menționat că în instituțiile de stat se mai practică „mulțumirile”, iar nașterea ar putea fi cu plată și nu gratuită așa cum prevede legea.

Screen-Shot-2020-01-16-at-5.58.26-PM
Sursa: Facebook/Ask a Mom

Pe grupurile de mămici și de femei se discută despre cît trebuie să achiți unui medic pentru asistarea la naștere. Remunerările variază și pot ajunge chiar și la cîteva sute de euro sau se pot rezuma la cîteva sute de lei.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load