X 

Controversatul politician Rizea, impus să plătească prejudicii morale unei jurnaliste

3 oct. 14:00   Societate
2664 0

Judecătoria Chișinău, sediul Centru, l-a obligat pe Cristian Rizea, extrădat autorităților din România în aprilie curent, să-i achite prejudicii morale de 25 de mii de lei jurnalistei de investigație din România, Emilia Șercan, cunoscută pentru deconspirarea plagiatelor tezelor de doctorat ale unor politicieni români de rang înalt, scrie anticoruptie.md.

În iulie 2022, Rizea declara că deține documente care ar demonstra că „Emilia Șercan a orchestrat împreună cu servicii secrete din Federația Rusă atacul la premierul Nicolae Ciucă”. Șercan a comentat că operaţiunea de kompromat, prin scurgerea unor imagini cu caracter intim, are legătură cu dezvăluirea pe care a făcut-o despre plagiatul admis de premierul Nicolae Ciucă.

În luna iulie curent, 19 ONG -uri din România au transmis un memoriu Procurorului general al Parchetului de pe lîngă Înalta Curte de Casație și Justiție de la București, cerîndu-i să facă demersurile necesare pentru respectarea legii de către organele din subordine în cazul jurnalistei. În pofida numeroaselor sesizări făcute de jurnalistă, în dosarele penale în care a reclamat încălcarea vieții private, organele de cercetare penală nu și-au îndeplinit, de mai bine de un an, obligaţia lor legală de a lua măsurile necesare pentru limitarea consecinţelor infracţiunilor despre care au fost sesizate.

Fostul deputat român, Cristian Rizea, extrădat de autoritățile Republicii Moldova pe 27 aprilie și încarcerat în România, a supărat mai multă lume în cei șase ani de refugiu la Chișinău. În instanța de fond rămîn pe rol cîteva dosare, în care Rizea este învinuit de defăimare. În alte „procese de onoare” s-au pronunțat de-a lungul vremii decizii irevocabile.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!


Potrivit anticoruptie.md, în instanța de fond au rămas nerezolvate cel puțin patru cauze în care Cristian Rizea este învinuit că a adus prejudicii onoarei, demnității și reputației profesionale. În faza de pregătire este acțiunea inițiată de fosta funcționară de la Primăria Chișinău, Veronica Herța, care l-a acționat în judecată pentru „dezvăluirile” din emisiunea: „Spovedania lui Rizea”. Totodată, nu s-a ajuns la o finalitate în litigiul cu Societatea cu Răspundere Limitată ENTOURAGE & COMPANY, care l-a chemat în fața instanței pe Rizea pentru declarații calomnioase. Fără un verdict final a rămas și cauza inițiată de intrpreta Olia Tira, dar și cea în care omul de afaceri Nicolae Ciornîi își apără onoarea, demnitatea și reputația profesională.

În afară de aceste dosare, fostul deputat PSD mai figurează ca reclamant în cîteva dosare civile şi de contencios administrativ. Acesta a contestat decretul prezidenţial privind retragerea cetăţeniei moldoveneşti şi actele emise de întreprinderea de stat Registru.

2
0
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?