Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 966

Consumatorii au dreptul să ceară actele de confirmare a calității produselor alimentare

12 iul. 11:00   Societate
1290

Consumatorii care doresc să procure produsele alimentare animale și neanimale au dreptul să ceară actele de confirmare a calității acestora. Documentele care pot asigura inofensivitatea și siguranța produsului este certificatul de calitate, certificatul de inofensivitate sau raportul de încercări eliberat de către un laborator acreditat din domeniul, a precizat Afanasi Tarlev, directorul general adjunct pe Siguranța alimentelor și protecția consumatorului în domeniul alimentar.

Șeful de la ANSA a fost solicitat în legătură cu informația lansată de instituție privind retragerii unui lot important de pepene galben de pe piață din cauza depășirii nivelului admisibil al conținutului de nitrați, transmite radiochisinau.

Persoanele trebuie să se asigure că produse au documente de confirmare a calitatății, siguranței și inofensivității.

„Nitrații sau pesticidele sînt utilizate pentru a da acest aspect atractiv al produsului… Nu este suficient ca un produs de origine atît animală, cît și neanimală să aibă un aspect fizic atractiv, dar trebuie totuși să ne asigurăm că însuși produsul este inofensiv. O astfel de siguranță putem obține doar în baza documentelor de rigoare. Consumatorul este în drept să solicite de la comerciant sau operatorul din domeniul alimentar documentele care să ateste calitatea produselor”, a spus directorul adjunct în cadrul ANSA.

Potrivit lui, este recomandabil de a evita comerțul stradal sau unitățile comerciale neautorizate. Consumatorii trebuie să cumpere produsele alimentare doar din unități autorizate sau înregistrate sanitar veterinar, fiindcă doar acestea sînt supuse unui control din partea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

În cazul în care se depistează produse alimentare neconforme sau abateri de la prevederile legislației pentru protecția consumatorului, cetățenii sînt îndemnați să depună petiție la numărul de telefon al Agenției: 0(22) 26 46 43.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав