Coronavirus stiri: 8216
Obiectiv european stiri: 317
Criza energetică stiri: 945

Consumatorii ar putea plăti tarife diferite la gaz pentru sezonul cald și rece

16 mai. 17:00   Societate
6098

Preşedintele "Moldovagaz", Vadim Ceban, a spus că întreprinderea intenţionează să propună aplicarea unor tarife diferenţiate la gaze pentru consumatori - unul pentru perioada de vară şi altul pentru cea de iarnă.

Potrivit agenţiei Infotag, el a afirmat acest lucru în cadrul emisiunii "Vineri cu Anatolie Golea" ("Пятница с Анатолием Голя") de la postul RTR-Moldova, transmite Știri.md.

El a reamintit că acum este în vigoare tariful aprobat în ianuarie.

"A fost calculat pe baza preţului de 620 de dolari pentru 1.000 de metri cubi. Totodată, în aprilie, preţul de import a fost de 1.193 dolari pentru 1.000 de metri cubi, iar în mai - 910 USD. Este clar că tariful trebuie modificat, întrucît Moldovagaz acumulează abateri de tarif, iar noi nu ne vom putea îndeplini obligaţiile faţă de Gazprom.

Înţelegem însă că este foarte greu şi pentru consumatori, mai ales iarna. Prin urmare, în viitorul apropiat ne propunem să depunem la ANRE o propunere de introducere a unui tarif diferenţiat.


De exemplu, vara, cînd consumul este redus, să fie perceput un tarif de 21 de lei (circa 1,2 cenţi per metru cub), iar în perioada rece să se revină la tariful actual de 15 lei (circa 0,75 cenţi per metru cub de gaze).

Acest lucru ne va permite să echilibrăm tariful, astfel încît să nu fie atît de dureros pentru consumatori în timpul iernii", a spus Ceban.

Răspunzînd la întrebările jurnalistului cu privire la procedura de plată a gazului, acesta a spus că în prezent Moldova îi plăteşte Gazpromului în euro pentru gazul primit.

"Înainte plăteam în principal în dolari, deşi, conform contractului, puteam plăti şi în ruble şi euro. Au fost cazuri cînd plăteam în ruble dacă erau probleme cu dolarii. Din 1 mai, nu putem plăti în dolari - doar în ruble şi în euro, aşa prevede contractul care a intrat în vigoare pe 1 noiembrie 2021. Acum plătim în euro", a spus Ceban.

El a confirmat că "Moldovagaz" nu a primit o notificare de la "Gazprom" despre trecerea la plăţile în ruble.

"Moldova nu este inclusă de Rusia pe lista ţărilor neprietenoase. Plătim conform contractului", a spus şeful Moldovagaz, confirmînd că în această săptămînă compania va achita integral avansul pentru luna mai.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав