Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Consultări publice privind modificările la Codul Transporturilor Rutiere

22 iul. 2022,, 18:00   Societate
1345 0

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale propune spre consultări publice mai multe modificări la Codul Transporturilor Rutiere, care vin să îmbunătățească acest sistem „atît de învechit și lăsat baltă ani la rînd”.

Într-o postare pe Facebook, ministrul Andrei Spînu scrie că această lege trebuie să devină funcțională în numele operatorilor de transport și a cetățenilor și să meargă cu noile tendințe digitale și noile cerințe ale societății.

„Ne propunem să:

Revizuim competențele autorităților responsabile de reglementarea activității din domeniul transporturilor. Propunem:

◾️pentru programul de transport interraional și internațional să fie responsabil Agenția Națională Transport Auto;

◾️pentru programele raionale să fie responsabile Consiliile raionale;


◾️pentru programele locale/municipale să fie responsabile consiliile locale/municipale.

Extindem termenul de valabilitate al certificatelor de competență profesională pentru conducatori auto și manageri, de la 3 la 7 ani.

Fiscalizăm serviciile de transport rutier de pasageri. Proiectul actului normativ propune fiscalizarea obligatorie a tuturor biletelor de călătorie la serviciile regulate, prin introducerea unui sistem informațional unic ”e-Bilet”, la care vor avea acces operatorii de transport, autogările, organele de control și desigur în prim plan beneficiarii serviciilor de transport – adică cetățenii. Astfel, în vederea asigurării drepturilor depline ale pasagerilor, operatorii de transport rutier și autogările vor avea obligațiunea comercializării biletelor de călătorie doar prin intermediul echipamentelor de casă și de control cu memorie fiscală, cu eliberarea bonului de casă în calitate de bilet de călătorie.

Combatem transportul ilicit de mărfuri și pasageri. Aici propunem aplicarea sancțiunilor mai dure și modul de documentare, prin crearea unui articol separat, care va conține o delimitare mai detaliată a acestor contravenții. Spre exemplu, va fi aplicat și suspendat dreptul de utilizare a vehiculului rutier prin reținerea plăcuțelor cu numărul de înmatriculare și a certificatului de înmatriculare pe un termen de 3 luni, iar în cazul admiterii repetate a încălcărilor, termenul se suspendare se majorează pînă la 6 luni.

Reglementăm activitățile platformelor mobile de taxi. Deținătorii acestor aplicații trebuie sa fie înregistrați și să respecte legislația fiscală. Suplimentar aceștia vor fi obligați să elibereze bonuri de casă, inclusiv în format electronic pentru serviciile acordate de operatorii de transport rutier în regim de taxi.

Reducem numărul actelor la bordul vehiculelor. Multe din acte vor putea fi accesate în baza de date electronice de la ANTA și nu vor mai fi prezentate fizic: extrasul din Registrul operatorilor de transport rutier și certificatului de competență. Astfel, pentru transporturile rutiere în trafic național din 4 acte obligatorii, vor rămîne doar 2. Cele din urmă vor fi excluse pe măsură ce va fi realizată digitalizarea acestora.

Modificăm principiile de formare a politicii tarifare pentru serviciile regulate. Ca să sprijinim stimularea reînnoirii parcului auto antrenat pentru transportul public raional și interraional, la prima etapă se propune liberalizarea tarifelor pentru serviciile regulate în trafic raional începînd cu 01.01.2023. În cazul serviciilor interraionale acest mecanism urmează a fi aplicat începînd cu 01.01.2025. Aceste modificări vor spori competitivitatea operatorilor de transport, dar și vor permite sporirea nivelului de confort și siguranță pentru călători.

Revizuim orarul de activitate a serviciilor regulate și procesul de aprobare a acestora. Așadar, la modificarea programelor de transport rutier urmează să fie solicitat și avizul primăriilor din localitățile capăt de rută. Regimul de muncă pentru operatorii de transport rutier regulat trebuie să fie bine coordonat și aplicate sancțiuni pentru nerespectarea lor. În acest mod vom transpune prevederile Cărții calității pentru operatorii de transport. În țările UE este o gradare a încălcărilor ce ține de regimul de muncă a conducătorilor auto, inclusiv, și modul de distribuire a responsabilităților. De altfel, vom propune ca operatorul rutier care a admis suspendări la deservirea serviciilor regulate care au condus la retragerea autorizației, nu va putea solicita 12 luni autorizarea altui serviciu regulat.

Perfecționăm cadrul legal pentru emiterea autorizațiilor CEMT. Acestea vor fi eliberate strict prin intermediul sistemului informațional “E-autorizație Transport”. Transportatorii de marfă care au solicitat autorizații și nu le-au ridicat în termen vor suporta diminuări din parcul eligibil. Acest lucru va responsabiliza operatorii de transport marfă atît în procesul solicitării cît și utilizarea rațională a acestora.

Liberalizăm serviciile de autogară. Serviciile de autogară urmează să fie supus regimului de autorizare, iar înființarea lor nu va mai fi condiționată de utilizarea capacității existente a autogărilor din localitate, precum și obligativitatea deținerii unor surse financiare majore.

Transportul din țara noastră are nevoie de revitalizare. Garantăm pe susținerea tuturor pentru un serviciu modern și sigur”, se arată în mesajul lui Spînu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?