COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 610 688   INFECTAȚI 259 549(+71)   TRATAȚI 252 104     DECESE 6255(+0)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2830
Puterea stiri: 6442
Coronavirus stiri: 7315

Consultări între CEC și MAEIE pe subiectul organizării secțiilor de vot în străinătate (LIVE)

18 iun. 12:19   Societate
1941 0

12:00 // CEC a decis ca reprezentanții MAEIE să remită pînă la ora 16:00, în adresa instituției o scrisoare cu noile liste, geografia secțiilor de vot și numărul secțiilor. La 16:00 membrii CEC se vor întruni din nou în ședință.

11:50 // ”Avem 24 de ore la dispoziție să decidem dacă contestăm decizia Curții de Apel sau nu. Ceea ce spune presa, că trebuie CEC să deschisa 190 de secții. Admitem că deschidem 190 de secții de vot, în ce temei deschidem aceste secții dacă termenul de organizare a secțiilor de votare a expirat. Unica cale, după mine, este să obținem o hotărîre irevocabilă, dar să avem o claritate cum se execută. (…) Pînă la această oră nu avem o hotărîre irevocabilă”, Maxim Lebedinschi.

11:30 // Vicepreședintele CEC, Vladimir Șarban, a întrebat MAEIE dacă sînt resurse financiare destule, necesare pentru deschiderea a 191 de secții de vot în afara țării.

„Eu vrea să știu răspunsul la aceste întrebări: avem resurse financiare, personal și infrastructură pentru 191 de secții de vot?”.

Reprezentantul MAEIE a precizat că un răspuns amplu la această întrebare va fi oferit după orele 16:00, explicînd că este nevoie de a discuta acest subiect și cu ambasadele Republicii Moldova, iar consultările în acest sens au fost deja inițiate.


11:20 // „Eu personal nu am văzut lista cu secțiile de vot. Bani noi nu am primit pînă acum. Ministerul iese cu declarații populiste. De ce MAEIE nu avizează lista propusă? Dacă o să insistați pe secții o să fie nevoie de formarea organelor electorale, termenul a trecut. Jumătate de an în urmă ne dați scrisori că statul german nu deschide decît trei secții, acum spuneți că deschide 15 secții. După ce criterii cereți 191 de secții?”, a declarat secretarul general al CEC, Maxim Lebedinschi.

În replică, reprezentantul MAEIE, Eugeniu Revenco spune că în unele cazuri este nevoie de mai mult timp pentru ca țările să ofere răspunsul privind deschiderea unor secțiilor în altă locație decît în incinta misiunilor diplomatice, așa cum a fost în Federația Rusă.

„Haideți să fim exacți. Toți așteaptă deciziile CEC. MAEIE vă furnizează informații, v-am spus exact ce putem noi. Voi decideți, noi abia ieri am primit confirmarea din Federația Rusă, ceea ce vrem să spunem că aceste aspecte durează. Noi am primit dreptul excepțional de a organiza secții de vot în alte spații decît Ambasadele. În Londra tot am schimbat adresele, deci aceste situații se întîmplă. Dacă rămînem pe abordare formală atunci rămînem fără secții de votare peste hotare”, a precizat Revenco.

Consultări între CEC și MAEIE pe subiectul organizării secțiilor de vot în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Noul parlament și-a început activitatea. Ce așteptări aveți de la activitatea sa?
🔽🔽