TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

Constantin și Elena Cojan - meșterii cu mîini de aur de la Sudul Moldovei

Constantin Cojan este unul dintre puținii meșteri care mai cos manual cojoace pentru bărbați, căciuli de cîrlan şi bundiţe pentru femei. Cunoaște totul despre tehnologia lucrului cu blănițele animalelor fiindcă are școala tatălui său.

În fiecare zi cu soare, meșterul își scoate calapoadele pe o scîndură din grădină și îmbracă căciulile pe ele. Obţine pieile numai de la ciobanii pe care-i cunoaște. Foloseşte piei de ţigaică din părțile de Sud ale Moldovei, dar şi de caracul, o rasă de oaie care se creşte la Nordul Moldovei. Pieile nu le cumpără pur și simplu, el se implică în procesul de alegere, curățare, spălare, conservare. Soția sa, doamna Elena, este, de asemenea, meșter popular și lucrează cot la cot cu soțul pentru confecționarea lucrurilor tradiționale, transmite moldovenii.md.

Straiele care ies din mîinile iscusite ale meșterului sunt căutate în orice anotimp. Azi, oameni de rînd, dar şi multe personalităţi din lumea artelor, poartă lucrări confecţionate de mâinile meșterului popular.

Constantin Cojan
Prelucrarea pielii,
s. Colibaș, r-nul Cahul
Telefon mobil 1: +373 689 10 126
Telefon mobil 2 : +373 696 72 975

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load