Coronavirus stiri: 8213
Obiectiv european stiri: 316
Criza energetică stiri: 931

Consiliul Audiovizualului a sancționat postul de televiziune NTV Moldova cu 18.000 lei

6 iun. 14:57   Societate
1808

Consiliul Audiovizualului a examinat rezultatele monitorizării serviciului media audiovizual de televiziune „NTV Moldova”, urmare a autosesizărilor membrilor CA, Larisa Turea și Orest Dabija, și a sesizării Asociației Obștești „WatchDog.MD”.

În conformitate cu prevederile art. 75 alin. (4) lit. a) și art. 83 alin. (3) lit. a) din Codul serviciilor media audiovizuale, Consiliul Audiovizualului a efectuat monitorizarea serviciilor media audiovizuale de televiziune: „NTV Moldova”, la capitolul respectării prevederilor art. 13 alin. (1) și (4) din Codul serviciilor media audiovizuale, în contextul promulgării legii ce interzice în Republica Moldova afișarea însemnelor asociate cu agresiunea militară a Federației Ruse în statul suveran Ucraina, urmare a autosesizării membrei CA, Larisa Turea, transmite Noi.md cu referire la sinteza.

Monitorizarea a cuprins programele audiovizuale difuzate în orele de maximă audiență (06:00-09:00; 17:00-23:00) din zilele de 19, 20 și 21 aprilie 2022 și a fost efectuată în baza înregistrărilor prezentate de către furnizorul de servicii media audiovizuale.În perioada de raport 19-21 aprilie 2022, serviciul media audiovizual de televiziune „NTV Moldova” în cadrul buletinelor de știri a reflectat subiecte privind legea care interzice afișarea simbolurilor asociate agresiunii militare ruse pe teritoriul Ucrainei.


La prezentarea subiectelor referitoare la legea promulgată, privind interzicerea panglicii „Sfîntului Gheorghe” și a literelor „Z” și „V” considerate semne distinctive ale agresiunii militare din Ucraina, promulgată de către președinta Republicii Moldova Maia Sandu, serviciul media audiovizual de televiziune „NTV Moldova” a admis încălcări de la prevederile art. 13 alin. (4) din Codul serviciilor media audiovizuale care spune că relatările trebuie să provină din surse sigure, suficient documentate sub aspect factologic, cu o abordare credibilă şi imparţială a evenimentelor, cu reflectarea echilibrată a diferitor opinii.Totodată, au fost atestate abateri de la prevederile art. 13 alin. (6) lit. a) din Codul serviciilor media audiovizuale și în cadrul emisiunii „Accent Direct” difuzată la data de 19 aprilie 2022, ora 19:00.

Urmare a monitorizării programului audiovizual „Acces direct” s-a observat că în cadrul discuțiilor, moderatorul Alexei Lungu, și-a exprimat opiniile și punctul de vedere în legătură cu subiectele abordate și nu a încercat să favorizeze libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziție, în perioada în care problemele sînt în dezbatere publică.


Pe parcursul programului moderatorul a avut o abordare părtinitoare în raport cu declarațiile invitatului său, și a susținut opiniile acestuia, uneori prin acordarea întrebărilor chiar a precizat că își exprimă propria părere subiectivă, fapt care nu contribuie la liberă formare a opiniilor.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав