Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Consiliul Asociației Forța Fermierilor s-a întîlnit cu Vladimir Bolea

20 iul. 2022,, 14:22   Societate
2420 0

Azi Consiliul Asociației Forța Fermierilor s-a întîlnit cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, cu care au discutat despre secetă, ofshorizarea tot mai mare a sectorului agrar, situația deplorabilă cu irigarea terenurilor agricole, dar și despre prețurile la producția agricolă de primă grupă.

La primul subiect Forța Fermierilor a cerut accelerarea procesului documentării cîmpurilor afectate de seceta sub egida Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, după care insistăm asupra introducerii STĂRII DE URGENȚĂ în agricultură, ceea ce ar permite adresarea către partenerii externi după resurse financiare de sprijin al fermierilor afectați; amînarea achitărilor agricultorilor afectați (fără calcularea penalitatilor) față de bănci, furnizori de inputuri, proiectele internaționale,și alți creditori; introducerea unor facilități fiscale pentru producătorii agricoli afectați.

Ministrul a promis că pănă la finele săptămînii instituția va expedia autorităților locale un demers privind modalitatea uniformă de constatare a pagubelor, produse în urma secetei. Totodată, domnul Bolea a promis că vineri va avea discuția cu doamna prim-ministră referitoare la declararea stării de urgență în agricultură în legătură cu secetă catastrofală.

La fel, Asociația a cerut categoric ca în contextul politicii deofshorizării în Republica Moldova să fie interzisă arenda terenurilor agricole de către companiile, controlate din paradise fiscale.

Totodată, agricultorii au relatat faptul că după seceta din 2020 autoritățile nu au însușit lecția și timp de doi ani practic nu s-a făcut nimic pentru extinderea numărului terenurilor irigate.


Pe subiectul ce ține de prețurile la grău, orz și rapiță, Asociația Forța Fermierilor a remarcat problemele ce țin de lipsa spațiilor de depozitare a producției în contextul refuzului mai multor elevatoare să depoziteze producția fermierilor autohtoni, monopolizarea exportului producției prin port și impactul situației din Ucraina asupra micșorării prețurilor la producția de primă grupă sub prețul de cost pentru marea majoritatea agricultorilor.

Asociația a propus crearea cu ajutorul partenerilor externi a unui Fond de intervenții în cadrul AIPA, care ar procura de la producătorii agricoli autohtoni cel puțin 150 mii tone de grău la prețuri, care ar asigura rentabilitatea minimală de 20 % pentru fermieri și, totodată, ar oferi statului mecanismul de neadmitere a creșterii continuă a prețurilor la pîine.

Ministrul a dispus pentru vineri convocarea ședinței cu toate elevatoarele în vederea examinării situației cu depozitarea producției și a menționat că este planificată achiziționarea unor cantități de grîu în rezerva de stat.

La final, s-a convenit ca vineri, 22 iulie, Vladimir Bolea va oferi un răspuns fermierilor pe problema stării de urgență și pe data de 3 august va avea loc următoarea ședință de lucru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?