X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Congresul azerbaidjenilor din Moldova a condamnat atacul asupra populației civile din Ganja (FOTO, VIDEO)

27 oct. 2020,, 17:45   Societate
5253 0

Azerbaidjenii din Moldova și reprezentanții societății moldovenești au adus astăzi la Chișinău omagiu celor uciși în timpul atacului cu rachete al forțelor armate armene asupra orașului pașnic Ganja din 11 și 17 octombrie, iar Congresul azerilor din Moldova a condamnat acest atac asupra populației civile din Ganja, lansînd o declarație specială, relatează Noi.md.

Ambasadorul Azerbaidjanului în Moldova, Gudsi Osmanov, a reamintit că la 10 octombrie, cu medierea Federației Ruse, miniștrii Afacerilor Externe ai Azerbaidjanului și Armeniei au semnat un acord privind armistițiul umanitar, dar în aceeași noapte forțele armate armene au încălcat regimul de încetare a focului și au lovit orașul Ganja cu rachete.

A doua oară părțile au convenit asupra unui armistițiu umanitar pe 17 octombrie, dar în aceeași noapte forțele armate armene au lovit din nou orașul Ganja cu rachete.
„Rachetele au fost îndreptate exact acolo unde locuiesc o mulțime de oameni, spre clădiri cu mai multe etaje. Două cartiere au fost pur și simplu șterse de pe fața pămîntului, au murit în total peste 20 de persoane, dintre care jumătate erau copii, de asemenea au decedat multe femei”, a spus Ambasadorul Azerbaidjanului în Republica Moldova.
El a atenționat asupra faptului că lovitura cu rachete a fost aplicată asupra orașului Ganja noaptea, cînd oamenii dormeau.
„Au lovit cu rachete oamenii care dormeau. Aceasta este o încălcare a Convenției de la Geneva și a tuturor normelor existente, un atac împotriva populației pașnice”, a subliniat Gudsi Osmanov.

Potrivit acestuia, în acest context Azerbaidjanul, conducerea țării și poporul său cer comunității mondiale să acorde atenție acestui vandalism, acestui act terorist al conducerii armene pentru a opri agresiunea armeană.

„Azerbaidjanul cere un singur lucru - ca forțele armate ale Armeniei să părăsească teritoriul Azerbaidjanului. Deja circa 30 de ani, teritoriul Azerbaidjanului este sub agresiune armeană. Armenii l-au ocupat și, în conformitate cu rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU, deciziile altor organizații internaționale autorizate, forțele armate ale Armeniei trebuie să părăsească imediat teritoriul Azerbaidjanului și să-l elibereze pentru ca în această regiune să se instaureze pacea”, a subliniat Gudsi Osmanov.
La rîndul său, Congresul azerbaidjenilor din Moldova a declarat că războiul este întotdeauna o măsură extremă pentru soluționarea conflictelor, este o tragedie, pierderi și distrugeri, este o nenorocire care face mii de familii să se întristeze. Dar chiar și un război trebuie să se desfășoare în conformitate cu legile dreptului internațional, a onoarei și a decenței, fără a aluneca în terorism.

„Cu toate acestea, vedem că prin acțiunile sale Armenia ignoră absolut toate legile. Nici o normă a dreptului internațional nu reglementează aplicarea loviturilor militare asupra populației pașnice și obiectelor de importanță socială. Și Ganja a fost întotdeauna departe de zona de război. Faptul că Armenia îi bombardează zonele rezidențiale este o crimă de război care nu poate fi justificată de circumstanțele conflictului”, se arată în declarația Congresului azerilor din Moldova.

În aceasta se amintește că, cu o diferență de 6 zile, Ganja a fost atacată de două ori de armata armeană: pe 11 și 17 octombrie 2020.

Pe 11 octombrie, racheta Elbrus a luat viața a 10 persoane, 34 de persoane au fost rănite. Pe locul unui bloc multietajat a rămas doar un crater.
În noaptea spre 17 octombrie, alte două rachete au distrus 20 de case cu un etaj. Drept urmare, 48 de persoane au fost rănite și 13 persoane au fost eliminate de pe lista persoanelor vii. Trei dintre ele sînt copii. Cel mai mic nu avea nici măcar 2 ani.

„Dînd ordinul de a trage noaptea în zone rezidențiale, Armenia NU putea să nu-și dea seama că printre victime vor fi copiii. Copiii care nu vor absolvi niciodată școala, nu vor cunoaște dragostea, nu își vor lua copiii în brațe și nu își vor îmbrățișa părinții care îmbătrînesc... A avut loc o tragedie care a distrus soarta a trei familii.

Zile precum 17 octombrie rămîn o durere în memorie. Vrem să uităm de ele, ca de un coșmar, dar de dragul victimelor și al familiilor lor, de dragul întregului Azerbaidjan, trebuie să ne amintim de ele. Iar Armenia trebuie să plătească pentru această durere.
Trebuie să oprim agresiunea armeană. Și facem apel la comunitățile internaționale să ia măsuri serioase împotriva Armeniei în cadrul dreptului internațional.

Crimele de război ale Armeniei trebuie oprite! ", se arată în declarația Congresului azerilor din Moldova.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?